Idealne ciasto czekoladowe

Porcja tej babki to natychmiastowe remedium na zły humor. Ba! Nawet na złą pogodę!

Zdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To porcja endorfin na talerzyku, w postaci idealnie wilgotnej porcji czekoladowego ciasta.

Zdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje podaję na małą foremkę ok. 20 cm średnicy, z powodzeniem możecie jednak podwoić proporcje i upiec ciasto w klasycznej, większej foremce na babkę.

Zdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • masło - 4 łyżki, miękkie
  • serek naturalny - 60 g (
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • jogurt grecki - 3 łyżki
  • mleko - 3 łyżki
  • kakao ciemne - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • soda - 3/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mleko - 3 łyżki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania

Mikserem ubij masło z cukrem i serkiem na puszystą masę, dodaj wanilię oraz jajko, dokładnie połącz. Dodaj jogurt, wymieszaj.

Do masy dodaj suche składniki- mąkę, kakao, sól oraz sodę oczyszczoną, zmiksuj. Na koniec wlej mleko, połącz.

Ciasto przelej do foremki natłuszczonej masłem. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC.

Przed podaniem ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Aby polewa była lśniąca, ciemną czekoladę rozpuszczam z dodatkiem odrobiny masła i syropu kukurydzianego.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy