Idealne chrupiące gofry

Idealne chrupiące gofry

Zdjęcie - Idealne chrupiące gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Już jakiś czas temu (przygotowując przepis na wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem- LINK TU) zdradziłam Wam mój sposób na uzyskanie idealnie chrupiących gofrów. Tym magicznym trikiem jest połączenie klasycznie używanej do wypieku gofrów mąki pszennej z … mąką z ciecierzycy. To właśnie ta druga sprawia, że przygotujecie gofry idealne, chrupkie jak marzenie!

Zdjęcie - Idealne chrupiące gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drugim elementem, który pozwoli na przygotowanie gofrów niczym na wakacjach nad morzem  jest posiadanie gofrownicy o wysokiej mocy, kupcie więc taką, która ma jak najwięcej [W]- watów ;) I już, goframi idealnymi od teraz cieszyć się możecie codziennie!

Zdjęcie - Idealne chrupiące gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 1 litra surowego ciasta, ilość otrzymanych gofrów zależy jednak oczywiście od rodzaju gofrownicy jakiej używacie.

Zdjęcie - Idealne chrupiące gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka z ciecierzycy - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • maślanka - 1 i 1/2 szklani
  • jajko - 2 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • masło - 6 łyżek, rozpuszczone
  • cukier - 2 łyżki
  • olej do smażenia - ok. 1-2 łyżki
Przygotowanie:

W misce połącz mokre składniki ciasta: jajko, maślankę i roztopione masło oraz esencję waniliową.

Dodaj „suche”: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Na rozgrzane płytki gofrownicy nałóż (np. pędzelkiem) odrobinę oleju, wylej na każdy porcję ciasta. Zamknij gofrownicę i smaż, aż gofry staną się chrupiące- czas zależy od mocy urządzenia, u mnie trwało to ok. 4 minuty.

Podawaj na ciepło (wcześniej usmażone gofry można podgrzać w tosterze :), z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami i miodem.

Kategorie przepisów