Idealne chrupiące gofry
Już jakiś czas temu (przygotowując przepis na wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem- LINK TU) zdradziłam Wam mój sposób na uzyskanie idealnie chrupiących gofrów. Tym magicznym trikiem jest połączenie klasycznie używanej do wypieku gofrów mąki pszennej z … mąką z ciecierzycy. To właśnie ta druga sprawia, że przygotujecie gofry idealne, chrupkie jak marzenie!
Drugim elementem, który pozwoli na przygotowanie gofrów niczym na wakacjach nad morzem jest posiadanie gofrownicy o wysokiej mocy, kupcie więc taką, która ma jak najwięcej [W]- watów ;) I już, goframi idealnymi od teraz cieszyć się możecie codziennie!
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 1 litra surowego ciasta, ilość otrzymanych gofrów zależy jednak oczywiście od rodzaju gofrownicy jakiej używacie.
Składniki:- mąka pszenna - 1 szklanka
- mąka z ciecierzycy - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- maślanka - 1 i 1/2 szklani
- jajko - 2 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- masło - 6 łyżek, rozpuszczone
- cukier - 2 łyżki
- olej do smażenia - ok. 1-2 łyżki
W misce połącz mokre składniki ciasta: jajko, maślankę i roztopione masło oraz esencję waniliową.
Dodaj „suche”: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Na rozgrzane płytki gofrownicy nałóż (np. pędzelkiem) odrobinę oleju, wylej na każdy porcję ciasta. Zamknij gofrownicę i smaż, aż gofry staną się chrupiące- czas zależy od mocy urządzenia, u mnie trwało to ok. 4 minuty.
Podawaj na ciepło (wcześniej usmażone gofry można podgrzać w tosterze :), z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami i miodem.