Idealne bułeczki maślane
Aahhh, nie ma to jak pyszne i delikatne bułeczki maślane. Udało mi się opracować przepis na bułeczki idealne, możecie je upiec z takich samych proporcji z mąki pszennej, jak i orkiszowej jasnej. Wybór należy także do was czym je posypiecie z wierzchu, można pójść w ziołowe klimaty, ziarenka, albo na słodko.
Bułki te będą fantastyczne na śniadanie, ale także jako bułki do burgerów. Coś czuję, że polubicie ten przepis ?
Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Całkowity czas: 2 godz. 5 min.
Porcje: 8
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550 lub orkiszowej typ 700
- 7 g suszonych drożdży instant
- 80 g topionego masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- Łyżeczka soli
- 280 ml letniego mleka
- Wierzch:
- Białko
- Dodatki:
- Mak, sezam, przyprawy
Przepis
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i topione masło. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut.
- Elastycznie ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem.
- Po tym czasie dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.
- Układamy je w odstępach na blasze i zostawiamy na 40 minut pod przykryciem.
- Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, studzimy na kuchennej kratce.