Idealna szarlotka Mysi
![Idealna szarlotka Mysi](/obrazek/duze/idealna-szarlotka-mysi-321594.jpeg)
Było mi bardzo miło kiedy zostałam zaproszona przez Pieczarkę Mysię do wspólnego pieczenia szarlotki. Przepis niby tradycyjny, taki który robiłam już wiele razy jednak wierzch ciasta został zmodyfikowany w bardzo ciekawy sposób. Chociaż muszę się przyznać, że obawiałam się dodania mleka do kruchego ciasta. Oczywiście zrobiły mi się grudki, na szczęście udało mi się je rozbić blenderem. Moja szarlotka , niestety nie prezentuje się zjawiskowo i daleko jej do ideału, a to wszystko wina jabłek. Wyszły mi za rzadkie, musiałam je zagęścić galaretką a nawet i to nie pomogło.Tak więc pewnie zaraz wpadnę w kompleksy kiedy zobaczę wspaniałe wypieki dziewczyn, które brały udział w akcji:)
Bardzo dziękuję Mysi za zaproszenie a pozostałym uczestniczkom akcji za wspólne pieczenie:)
Źródło: Pieczarka Mysia
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 125 g masła
- 4 łyżki cukru
Składniki na mus jabłkowy:
- 1 1/2 kg jabłek
- cukier do smaku
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 100 ml mleka
- 2 łyżki bułki tartej
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na 2 kulki-3/4 i 1/4 ciasta. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spód i boki na wysokość 4 – 4 1/2 cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Resztę ciasta połączyć z mlekiem i rozrobić widelcem. Ciasto faktycznie miało konsystencję ciasta naleśnikowego, na początku było grudkowate ale zmiksowałam je blenderem.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i prażyć z odrobiną wody, tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać ale nie za bardzo. Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i piec około 12 minut. Po podpieczeniu dno posypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wylać ciasto, wyrównać, tak aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-50 min. Ciasto wystudzić na zewnątrz piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)