Idealna, gęsta gorąca czekolada

Idealna, gęsta gorąca czekolada

Przepis - Print Recipe

Zdjęcie - Idealna, gęsta gorąca czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na białe Boże Narodzenie od kilku lat już nie liczę, bo w mojej okolicy świątecznej pogodzie bliżej do wiosny, niż do zaśnieżonego grudnia, jak z obrazka. Nie zmienia to jednak faktu, że naprawdę staram się stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Są lampki, zapachowe świeczki, a w kubkach.. idealna, gęsta gorąca czekolada!

Wydawać by się mogło, że to nic trudnego: kakao, mleko i gotowe. Oczywiście, można i tak.

Można jednak zadać sobie jedynie odrobinę więcej pracy i wznieść kubek gorącego kakao na zupełne nowy poziom. Już śpieszę wyjaśnić, ja to zrobić!

Zdjęcie - Idealna, gęsta gorąca czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Używam ciemnego kakao– czyli takiego gorzkiego proszku (a nie kakao instant).

Aby smak napoju był jeszcze bardziej czekoladowy, możesz do środka dodać sporą łyżkę Nutelli (lub podobnego kremu orzechowego), kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady. Swoją gęstość napój uzyskuje także dzięki niewielkiemu dodatkowi mąki ziemniaczanej, zadziała tu jak w budyniu- lekko zagęszcza całość.

Do tego coś słodkiego– dziś wykorzystałam cukier kokosowy, bo ma miły, lekko karmelowy posmak. Z tego samego powodu fajnie sprawdzi się brązowy cukier trzcinowy. Miód lub zwykły, biały cukier też oczywiście są OK!

Bazą do mojej gorącej czekolady jest mleko. Jeśli wolisz wersję JESZCZE BARDZIEJ wyjątkową, jego część zastąp słodką śmietanką- kremówką. Jesteś na diecie? Możesz wybrać lżejsze mleko roślinne np. migdałowe lub kokosowe.

Wierzch gorącej czekolady ozdób kleksem ubitej, niezbyt słodkiej śmietanki lub piankami w amerykańskim stylu- te pod wpływem gorącego napoju rozpuszczą się i cudownie ciągną :) Całość oprósz ciemnym kakao. I pij od razu, na zdrowie!

Zdjęcie - Idealna, gęsta gorąca czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Idealna, gęsta gorąca czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Idealna czekolada na gorąco Idealny napój na mroźną zimę. Nic tak nie tworzy świątecznego klimatu jak kubek gorącej czekolady z piankami!

Czas przygotowania 15 min Course napój Cuisine kuchnia amerykańska Servings 2 porcje/kubki

Keyword czekolada, czekolada na gorąco, gorąca czekolada, kakao

Gorącą czekoladę doprawić możesz opcjonalnie szczyptą cynamonu lub… chlustem ulubionego likieru np. orzechowego lub czekoladowego.

Proporcje na 2 porcje.

 

Składniki:

  • mleko - 2 szklanki
  • ciemne kakao - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki, np. kokosowy
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • czekoladowy krem typu Nutella - 1 łyżka, opcjonalnie lub kilka kostek czekolady
  • sól - szczypta
  • bita śmietana, pianki - do podania, opcjonalnie

Przygotowanie: Przepis - Print Recipe

Aaaa zanim zaczniesz gotować, zapraszam serdecznie na mój Instagram  /klik/- tam caaaała masa pysznej treści :)

***

W tekście obok znajdziesz szerzej opisany sposób przygotowania gorącej czekolady oraz informacje na temat użytych składników i ich możliwych zamienników.

W rondelku wymieszaj kakao, skrobię, cukier i sól.

Całość zalej zimnym (!) mlekiem i dokładne rozmieszaj. Napój gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do już ciepłego dodaj Nutellę czy czekoladę, jeśli ich używasz.

Gdy czekolada zacznie zbliżać się do wrzenia, mieszaj, aby nie utworzyły się grudki. Gotuj ok. minutę.

Gorącą czekoladę przelej do kubeczków, na wierzch ułóż ubitą śmietankę lub pianki.

Kategorie przepisów