Hummus z harissą
Harissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra!
Składniki:Harissa*
1 czerwona papryka
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki nasion kuminu
1/2 łyżeczki nasion kminku1
i 1/2 łyżki oliwy1
mała czerwona cebula,grubo posiekan
3 ząbki czosnku, grubo posiekane
3 ostre czerwone chili, pozbawione nasion i grubo posiekane
1/2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
*Przepis pochodzi z książki Jerozolima, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, wyd. FilloPrzygotowanie:Paprykę umieszczamy pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika mniej więcej na 25 minut, aż będzie bardzo przypalona z wierzchu i miękka w środku. Od czasu do czasu obracamy paprykę na drugą stronę. Po upieczeniu przekładamy ją do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Potem obieramy, wyrzucamy skórę i nasiona.
Ustawiamy suchą patelnię na małym ogniu i lekko prażymy nasiona kolendry, kuminu i kminku (2 minuty). Przekładamy je do moździerza i ucieramy na drobny proszek.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i na średnim ogniu smażymy cebulę, czosnek i chili. Smażymy 10-12 minut, aż warzywa nabiorą ciemnego, wędzonego koloru i niemal się skarmelizują.
Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę.Harissę przechowujemy w słoiku w lodówce przez 2 tygodnie, a nawet dłużej.
Hummus z harissą:
1 szklanka ugotowanej soczewicy
1 ząbek czosnku
1 łyżka harissy
2 łyżki tahiny
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
woda mineralna
Wszystkie składniki (poza wodą) miksujemy blenderem na kremową pastę. W trakcie miksowania dodajemy odrobinę wody i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję.
Hummus podajemy z pieczywem, skropiony oliwą z oliwek, posypany natką pietruszki i prażonymi orzeszkami pinii. Smacznego!