Hummus z bobu

Bób jak pozostałe rośliny strączkowe jest doskonałym źródłem białka i z powodzeniem może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego, ponadto bób jest doskonałym źródłem kwasu foliowego. Bób niestety może powodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ze względu na zawartość oligosacharydów, które nie są trawione ani rozkładane prze bakterie jelitowe. Aby ułatwić pracę układowi pokarmowemu należy bób zalać bardzo gorącą wodą i odstawić na godzinę, następnie odlać wodę i gotować bób pod przykryciem, na koniec dodać sól. Jeśli nie mamy czasu na namaczanie bób gotujemy tradycyjnie (jako, że hummus powstał na naprędce gotowałam bób bez namaczania)


Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Składniki
Czas przygotowania: 20 min


500 g świeżego bobu
3 ząbki czosnku
2 łyżki sezamowej pasty tahini
ok 4 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
ok 6 łyżek oleju lnianego
1 łyżeczka mielonego kumin rzymskie
natka pietruszki do przybrania














Przygotowanie:




1. Bób płuczemy pod bieżąca wodą, następnie zalewamy wodą (powinno jej być dwa razy więcej niż bobu), przykrywamy i gotujemy przez ok 15 min, można dodać łyżkę cukru, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, kiedy lekko ostygnie obieramy
2. Bób miksujemy blenderem razem z olejem, tahini, roztartym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami
3. Miksujemy lub blendujemy do uzyskania gładkiej pasty, jeśli masa jest zbyt gęsta i sucha można dolać oleju
4. Przekładamy do miseczki, wygładzamy, dekorujemy posiekaną pietruszką i skrapiamy olejem


Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami












Przepisy z tych kategorii

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Dżem rabarbarowo-różany

Dżem rabarbarowo-różany

Tyna Tyna
In cooking we trust

Fasolka szparagowa z orzechami

Fasolka szparagowa z orzechami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

Sałatka warstwowa z szynką i a…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zapiekanki z salami i rukolą
1

Zapiekanki z salami i rukolą

Beti Beti
kruche babeczki

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi
1

Pasztet z cukinii z płatkami o…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Ciecierzyca z papryką i porem
1

Ciecierzyca z papryką i porem

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z pora
2

Sałatka z pora

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zupa z cukinii i szpinaku na mleku kokosowym z ostrą nutą. Fragment

Zupa z cukinii i szpinaku na m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami

Gołąbki na parze z soczewicą i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone kotlety z soczewicy
1

Pieczone kotlety z soczewicy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa selerowa z błękitnym serem pleśniowym

Zupa selerowa z błękitnym sere…

figmara figmara
figowe smaki