Hummus z bobu

Bób jak pozostałe rośliny strączkowe jest doskonałym źródłem białka i z powodzeniem może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego, ponadto bób jest doskonałym źródłem kwasu foliowego. Bób niestety może powodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ze względu na zawartość oligosacharydów, które nie są trawione ani rozkładane prze bakterie jelitowe. Aby ułatwić pracę układowi pokarmowemu należy bób zalać bardzo gorącą wodą i odstawić na godzinę, następnie odlać wodę i gotować bób pod przykryciem, na koniec dodać sól. Jeśli nie mamy czasu na namaczanie bób gotujemy tradycyjnie (jako, że hummus powstał na naprędce gotowałam bób bez namaczania)


Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Składniki
Czas przygotowania: 20 min


500 g świeżego bobu
3 ząbki czosnku
2 łyżki sezamowej pasty tahini
ok 4 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
ok 6 łyżek oleju lnianego
1 łyżeczka mielonego kumin rzymskie
natka pietruszki do przybrania














Przygotowanie:




1. Bób płuczemy pod bieżąca wodą, następnie zalewamy wodą (powinno jej być dwa razy więcej niż bobu), przykrywamy i gotujemy przez ok 15 min, można dodać łyżkę cukru, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, kiedy lekko ostygnie obieramy
2. Bób miksujemy blenderem razem z olejem, tahini, roztartym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami
3. Miksujemy lub blendujemy do uzyskania gładkiej pasty, jeśli masa jest zbyt gęsta i sucha można dolać oleju
4. Przekładamy do miseczki, wygładzamy, dekorujemy posiekaną pietruszką i skrapiamy olejem


Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami












Kategorie przepisów

Podobne przepisy