Hummus buraczkowy
Do tej pory na blogu pojawił się przepis na hummus klasyczny oraz hummus z pieczoną papryką. Tym razem przygotowałam hummus trochę bardziej nietypowy, o uroczym, różowym kolorze :)
Dodatek buraka wpływa bardziej na kolor niż na smak, niemniej dodaje przyjemnej, słodkawej nuty. Oczywiście pieczenie jednego buraczka w piekarniku byłoby stratą energii, dlatego dobrze jest zrobić to podczas pieczenia na przykład chleba lub ciasta.
Zachęcam do eksperymentowania z różnymi rodzajami tej smacznej i zdrowej arabskiej pasty :)
HUMMUS Z BURACZKAMI
- 80g ciecierzycy
- 1 niewielki burak
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini (kupionej lub zrobionej samodzielnie)
- 1 łyżka oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z cytryny
- szczypta mielonego kuminu
- sól i pieprz
Ciecierzycę namoczyć przez 8-10 godzin, następnie zlać wodę, nalać świeżej i gotować, aż będzie bardzo miękka (około 2 godziny). Odcedzić i usunąć w miarę możliwości skórki.
Buraka zawinąć w folię i upiec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez około godzinę (można go też ugotować, w skórce oczywiście). Miękkiego buraka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie dokładnie zmiksować blenderem razem z ciecierzycą, czosnkiem i pastą tahini na gładką pastę. Dodać oliwę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać ze słupkami warzywnymi, krakersami, grzankami lub chlebkami pita.