Hot cross buns na zakwasie

Hot cross buns na zakwasie

Zdjęcie - Hot cross buns na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdążyłam przygotować jeszcze jeden przepis przed świętami. Co prawda już trochę za późno, aby ktoś jutro w Wielkanoc miał czas je upiec, ale zawsze to można zrobić w leniwy Lany Poniedziałek :)

Hot Cross Buns to charakterystyczne angielskie bułeczki, wypiekane w okresie wielkanocnym. Są delikatnie słodkie, często zawierają bakalie lub przyprawę korzenną, wypiekane są na drożdżach, wyróżniają się tym, że są ozdabiane  ciastem, w taki sposób, że po upieczeniu mają z wierzchu krzyż. Dodatkowo polewa je się syropem cukrowym dla koloru i smaku. Tym razem jednak postanowiłam upiec ich wariację w wersji na zakwasie.

To zdecydowanie propozycja dla słodkich obżartuchów, chociaż wbrew pozorom nie są znowu też tak słodkie, jakby się to mogło wydawać.

Wszystkim czytelnikom życzymy radosnych, a przy tym spokojnych Świąt, spędzonych w rodzinnej i wiosennej atmosferze, przy apetycznie zastawionym stole :)

Zdjęcie - Hot cross buns na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Hot cross buns na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hot cross buns na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min.

Porcje: 9

Składniki
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 300 ml letniego mleka
  • 150 g cukru
  • jajko
  • 50 g zimnego masła
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Ciasto na krzyżyk:
  • 100 g mąki pszennej typ 650 lub 550
  • 30 g oleju roślinnego
  • 80 g wody
  • Syrop:
  • 125 g cukru
  • 125 g wody

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, przyprawę korzenną, sól, aktywny zakwas i jajko. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i jeszcze miksujemy przez ok 2 minut, aż ciasto wchłonie masło. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 h.
  2. Ciasto podsypujemy mąką i formujemy 9 bułeczek. Formę (u mnie okrągła, ale może to być nawet długa keksówka) smarujemy masłem i układamy w niej ciasto bułeczki według fantazji, przykrywamy ściereczką na godzinę.
  3. W tym czasie przygotowujemy ciasto na „krzyżyki”, czyli mieszamy ze sobą mąkę (100 g), olej i wodę, mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
  4. W rondlu umieszczamy cukier, dodajemy wodę i podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut, aż zgęstnieje i powstanie syrop.
  5. Po godzinie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wyrośnięte bułeczki dekorujemy przy pomocy szprycy, zostawiając z ciasta charakterystyczny kształt krzyża. Bułeczki pieczemy przez 40 minut, następnie wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy – bułeczki są upieczone.
  6. Po upieczeniu hot cross buns polewamy syropem i zostawiamy do ostygnięcia.

3.1.09

Kategorie przepisów