Hot cross buns na zakwasie
Zdążyłam przygotować jeszcze jeden przepis przed świętami. Co prawda już trochę za późno, aby ktoś jutro w Wielkanoc miał czas je upiec, ale zawsze to można zrobić w leniwy Lany Poniedziałek
Hot Cross Buns to charakterystyczne angielskie bułeczki, wypiekane w okresie wielkanocnym. Są delikatnie słodkie, często zawierają bakalie lub przyprawę korzenną, wypiekane są na drożdżach, wyróżniają się tym, że są ozdabiane ciastem, w taki sposób, że po upieczeniu mają z wierzchu krzyż. Dodatkowo polewa je się syropem cukrowym dla koloru i smaku. Tym razem jednak postanowiłam upiec ich wariację w wersji na zakwasie.
To zdecydowanie propozycja dla słodkich obżartuchów, chociaż wbrew pozorom nie są znowu też tak słodkie, jakby się to mogło wydawać.
Wszystkim czytelnikom życzymy radosnych, a przy tym spokojnych Świąt, spędzonych w rodzinnej i wiosennej atmosferze, przy apetycznie zastawionym stole
Hot cross buns na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 9 Składniki- 600 g mąki pszennej typ 650
- 150 g aktywnego zakwasu pszennego
- 300 ml letniego mleka
- 150 g cukru
- jajko
- 50 g zimnego masła
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
- Ciasto na krzyżyk:
- 100 g mąki pszennej typ 650 lub 550
- 30 g oleju roślinnego
- 80 g wody
- Syrop:
- 125 g cukru
- 125 g wody
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, przyprawę korzenną, sól, aktywny zakwas i jajko. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i jeszcze miksujemy przez ok 2 minut, aż ciasto wchłonie masło. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 h.
- Ciasto podsypujemy mąką i formujemy 9 bułeczek. Formę (u mnie okrągła, ale może to być nawet długa keksówka) smarujemy masłem i układamy w niej ciasto bułeczki według fantazji, przykrywamy ściereczką na godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy ciasto na „krzyżyki”, czyli mieszamy ze sobą mąkę (100 g), olej i wodę, mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
- W rondlu umieszczamy cukier, dodajemy wodę i podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut, aż zgęstnieje i powstanie syrop.
- Po godzinie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wyrośnięte bułeczki dekorujemy przy pomocy szprycy, zostawiając z ciasta charakterystyczny kształt krzyża. Bułeczki pieczemy przez 40 minut, następnie wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy – bułeczki są upieczone.
- Po upieczeniu hot cross buns polewamy syropem i zostawiamy do ostygnięcia.