Holenderska bagietka tygrysia

Zdjęcie - Holenderska bagietka tygrysia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymarzyła mi się gorąca bagietka. Mam już kilka opracowanych przepisów na bagietki, ale zależało mi na tym, aby była wyjątkowo chrupiąca. Przypomniała mi się wtedy receptura na holenderskie bułeczki tygrysie oraz chleb. Ich urok polega na tym, że przed pieczeniem smarujemy wyrośnięte ciasto pastą na bazie mąki ryżowej, która w trakcie pieczenia pęka tworząc z wierzchu pieczywa charakterystyczne paseczki. Dodatkowo do ciasta dodałam ugotowany ryż, przez co miąższ bagietki wyszedł przyjemnie delikatny.

Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 350 g
  2. letnia woda - 230 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. jajko - 1 szt.
  5. suszonych drożdży instant - 5 g
  6. ugotowanego ryżu - 150 g
  7. mąki ryżowej (pasta ryżowa) - 60 g
  8. letniej wody (pasta ryżowa) - 60 g
  9. suszonych drożdży instant (pasta ryżowa) - 3 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy jajko, ugotowany ryż, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Po tym czasie formujemy podłużną bagietkę, przykrywamy ją ściereczką na 15 minut. W tym czasie łączymy mąkę ryżową z letnią wodą i drożdżami na pastę. Odstawiamy. Po 15 minutach wyrastania bagietki smarujemy ją z wierzchu przygotowaną pastą ryżową i zostawiamy na kolejnych 15 minut.
4. Wyrośniętą bagietkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.

Zdjęcie - Holenderska bagietka tygrysia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Holenderska bagietka tygrysia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Holenderska bagietka tygrysia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Holenderska bagietka tygrysia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie

Struan z rodzynkami i cynamone…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Tang Zhong i brązowy ryż
1

Tang Zhong i brązowy ryż

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb z ryżem? Dlaczego nie?
2

Chleb z ryżem? Dlaczego nie?

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Sałatka śledziowa z papryką konserwową i ogórkami

Sałatka śledziowa z papryką ko…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Korzenne placuszki gryczane z jabłkami

Korzenne placuszki gryczane z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Kurczak zapiekany z ryżem, bakłażanem, orzechami włoskimi i suszonym pomidorem
1

Kurczak zapiekany z ryżem, bak…

Beti Beti
kruche babeczki

Zapiekane gołąbki z mięsem, ryżem i grzybami

Zapiekane gołąbki z mięsem, ry…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciasto Lion
3

Ciasto Lion

Beti Beti
kruche babeczki

Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina
1

Gołąbki z czerwonej kapusty w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Papryki zapiekane po meksykańsku

Papryki zapiekane po meksykańs…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust