Holenderska bagietka tygrysia

Zdjęcie - Holenderska bagietka tygrysia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymarzyła mi się gorąca bagietka. Mam już kilka opracowanych przepisów na bagietki, ale zależało mi na tym, aby była wyjątkowo chrupiąca. Przypomniała mi się wtedy receptura na holenderskie bułeczki tygrysie oraz chleb. Ich urok polega na tym, że przed pieczeniem smarujemy wyrośnięte ciasto pastą na bazie mąki ryżowej, która w trakcie pieczenia pęka tworząc z wierzchu pieczywa charakterystyczne paseczki. Dodatkowo do ciasta dodałam ugotowany ryż, przez co miąższ bagietki wyszedł przyjemnie delikatny.

Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 350 g
  2. letnia woda - 230 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. jajko - 1 szt.
  5. suszonych drożdży instant - 5 g
  6. ugotowanego ryżu - 150 g
  7. mąki ryżowej (pasta ryżowa) - 60 g
  8. letniej wody (pasta ryżowa) - 60 g
  9. suszonych drożdży instant (pasta ryżowa) - 3 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy jajko, ugotowany ryż, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Po tym czasie formujemy podłużną bagietkę, przykrywamy ją ściereczką na 15 minut. W tym czasie łączymy mąkę ryżową z letnią wodą i drożdżami na pastę. Odstawiamy. Po 15 minutach wyrastania bagietki smarujemy ją z wierzchu przygotowaną pastą ryżową i zostawiamy na kolejnych 15 minut.
4. Wyrośniętą bagietkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.

Zdjęcie - Holenderska bagietka tygrysia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Holenderska bagietka tygrysia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Holenderska bagietka tygrysia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Holenderska bagietka tygrysia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie

Struan z rodzynkami i cynamone…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Tang Zhong i brązowy ryż
1

Tang Zhong i brązowy ryż

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb z ryżem? Dlaczego nie?
2

Chleb z ryżem? Dlaczego nie?

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Zdrowsze drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką

Zdrowsze drożdżówki z truskawk…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto na maślance z truskawkami

Ciasto na maślance z truskawka…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Pai Bao. Chleb z Hongkongu w czerwcowej Piekarni!

Pai Bao. Chleb z Hongkongu w c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pomidorowe podpłomyki ze słonecznikiem

Pomidorowe podpłomyki ze słone…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Nocny chleb ze szparagami

Nocny chleb ze szparagami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini chałka z kruszonką
1

Mini chałka z kruszonką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami