Holenderska bagietka tygrysia
Wymarzyła mi się gorąca bagietka. Mam już kilka opracowanych przepisów na bagietki, ale zależało mi na tym, aby była wyjątkowo chrupiąca. Przypomniała mi się wtedy receptura na holenderskie bułeczki tygrysie oraz chleb. Ich urok polega na tym, że przed pieczeniem smarujemy wyrośnięte ciasto pastą na bazie mąki ryżowej, która w trakcie pieczenia pęka tworząc z wierzchu pieczywa charakterystyczne paseczki. Dodatkowo do ciasta dodałam ugotowany ryż, przez co miąższ bagietki wyszedł przyjemnie delikatny.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 230 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- ugotowanego ryżu - 150 g
- mąki ryżowej (pasta ryżowa) - 60 g
- letniej wody (pasta ryżowa) - 60 g
- suszonych drożdży instant (pasta ryżowa) - 3 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy jajko, ugotowany ryż, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Po tym czasie formujemy podłużną bagietkę, przykrywamy ją ściereczką na 15 minut. W tym czasie łączymy mąkę ryżową z letnią wodą i drożdżami na pastę. Odstawiamy.
Po 15 minutach wyrastania bagietki smarujemy ją z wierzchu przygotowaną pastą ryżową i zostawiamy na kolejnych 15 minut.
4. Wyrośniętą bagietkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.