Hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami

 Hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami

Zdjęcie - Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy mieszkałem w Hiszpanii empanadillas były podstawą mojego codziennego wyżywienia. Spędzając cały dzień na zajęciach, w przerwie na lunch kupowałem takiego pierożka w uniwersyteckim barze i zazwyczaj to mi wystarczało, aby przetrwać. Jako że nadzień zawsze było do wyboru do koloru, to jakoś nie potrafiły mi się one znudzić. Empanadillas mogą być przyrządzane na kilka sposobów. Ich podstawą jest cienkie ciasto (kruche albo drożdżowe) oraz farsz, który może się składać, z czego dusza zapragnie. W Hiszpanii najczęściej nadziewa się je pisto - rodzajem leczo z bakłażana, cukinii i pomidorów oraz tuńczykiem, sardynkami, bobem albo kurczakiem. Następnie pierożki piecze się w piecu (al horno) lub w rozgrzanym oleju (fritas). Moja dzisiejsza propozycja to autorskie empanadillas z tuńczykiem oraz zielonymi warzywami, które są jednymi z moich ulubionych.

Zdjęcie - Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 20 pierogów
Farsz:

  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 por
  • 1 pęczek szczypiorku wraz z cebulkami
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól do smaku

Ciasto:

  • 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej)
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 jajko
  • 170 g zimnego masła
  • kilka łyżeczek lodowatej wody



Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko






* PRZYGOTOWANIE Ciasto Do miski wsypujemy mąką i mieszamy z solą. Wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone kawałki zimnego masła. Zagniatamy ciasto, dolewając w razie potrzeby zimnej wody. Formujemy kulę i odkładamy w zimne miejsce.
Farsz Kroimy pora i cebulki na talarki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Również wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy mrożony groszek i tuńczyka odsączonego z sosu. Kapary i czosnek siekamy i łączymy z resztą warzyw. Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Całość przyprawiamy czarnuszką, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. (Pamiętajmy, aby warzywa były usmażone al dente, ponieważ w piecu staną się one bardziej miękkie).
Przygotowanie Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm na posypanym mąką blacie. Wycinamy okręgi ostrym naczyniem (u mnie 12 cm). Na środku każdego okręgu wykładamy 1-2 łyżki farszu. Składamy brzegi i lepimy jak na pierogi. (Brzegi możemy dodatkowo uformować widelcem).
Gotowe empanadillas wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 200°C. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Empanadillas można wcinać solo lub z sosem (szczególnie polecam czosnkowy).
*

Zdjęcie - Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów