Hiszpańska coca z warzywami

Hiszpańska coca z warzywami

Coca to drożdżowe placki wywodzące się z Katalonii – rejonu Hiszpanii. Są nieco podobne do włoskiej pizzy, ale ponoć nie wolno mówić Katalończykom, że „coca to coś jak włoska pizza”, bo grozi to obrazą majestatu :P
Przyznam, że nigdy wcześniej o tychże plackach nie słyszałam, niemniej zaintrygowały mnie na tyle, że postanowiłam dołączyć do wspólnego ich pieczenia z Zuzią, Panną Malwinną i Martynosia.
Tym sposobem przygotowałyśmy różne wersje tej potrawy, ponieważ nadzienie do cocas może być praktycznie dowolne. Ja zainspirowałam się tym przepisem i zrobiłam lekkie cocas z letnimi warzywami. Bez sera, za to z aromatycznymi ziołami i oliwą. Smakowały nam ogromnie i był to naprawdę wspaniały obiad :)

Zdjęcie - Hiszpańska coca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
COCA Z WARZYWAMI
500g mąki,
12g świeżych drożdży,
250ml ciepłej wody,
½ łyżeczki cukru,
1 duża czerwona papryka,
1 duża czerwona cebula,
1 średnia cukinia,
250-300g pomidorków koktajlowych,
natka pietruszki,
rozmaryn,
oliwa,
sól morska i świeżo mielony pieprz

Drożdże wkruszyć do kubka, dodać cukier i połowę ciepłej wody. Wymieszać i ostawić na 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn, resztę wody i 2 łyżki oliwy. Zagnieść elastycznie, miękkie i gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować na podłużny placek o długości około 20cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdy placek nałożyć cebulę pokrojoną w krążki, paprykę pokrojoną w paski, połówki pomidorków i plasterki cukinii. Posypać natką pietruszki, solą i pieprzem. Skropić oliwą.
Piec w 220 stopniach przez około 15 minut, aż placki zrobią się złociste.

Zdjęcie - Hiszpańska coca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Hiszpańska coca z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów