Herbatniki kakaowe
Kruche ciastka kakaowe należą chyba do moich ulubionych. Lubię te wymyślne, przekładane ale czasami wolę te najzwyklejsze. Jesienne wieczory kojarzą mi się z popijaniem pysznej cynamonowej lub korzennej herbaty i chrupaniem pysznych ciastek.
Źródło: Stary zeszyt
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem i solą na gładką masę. Przesiać mąkę z kakao, wymieszać. Dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować ciast, wycinać dowolną foremką. Układać na wysmarowanej blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)