Gulasz z warzywami
Szybkie dania jednogarnkowe przyrządzamy najczęściej wtedy, kiedy chcemy się rozgrzać, albo wtedy kiedy chcemy „posprzątać” lodówkę ;)
Dziś mam dla Was przepis na taki jednogarnkowy gulasz – niesamowicie aromatyczny , bardzo sycący.
Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe.
Danie robi się błyskawicznie!
Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* parówki – 4 szt
* marchew – 2 szt
* pieczarki – 3-4 szt
* papryka czerwona – 1 szt
* cebula – 2 szt
* miękkie pomidory – 3 szt
* bulion warzywny – 200 ml
* śmietana słodka 18% – 125 ml
* sól, pieprz, papryka słodka, chili – do smaku
* olej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, zasypujemy czubatą łyżeczką papryki słodkiej oraz szczyptą chili i przesmażamy.
Dodajemy pokrojoną w krążki marchew, pieczarki oraz pokrojoną w paseczki paprykę.
Zalewamy bulionem, wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone drobno pomidory i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną, a pomidory się rozgotują.
Dodajemy pokrojone parówki, dokładnie mieszamy , doprawiamy solą oraz pieprzem ina wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut.
Zalewamy słodką śmietanką , doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie doprawiamy do smakuj.
Gotowe!
Podajemy gorące!
Na blogu znajdziecie również inne, fantastyczne gulasze!
Z kurczakiem , pulpecikami, grzybami … a nawet dynią!
DRUKUJ: