Gulasz z rabarbarem
Jeśli tego jeszcze nie wiecie, to rabarbar doskonale się sprawdza w połączeniu z mięsem. Pamiętam, jak nieśmiało podchodziłam do duńskiego kurczaka z rabarbarem. Przy tym gulaszu zastanawiałam się, jak rabarbar odnajdzie się z kurkumą i czosnkiem. Okazuje się, że bezbłędnie!
gulasz z rabarbarem
- 0,5 kg mięsa gulaszowego (indyk, wołowina, wieprzowina),
- 1 duża cebula,
- 4 łodygi rabarbaru,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- 3 gałązki świeżej mięty lub 1 łyżka suszonej,
- 0,5 cm imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- olej do smażenia
Mięso pokrój w kostkę 2 cm i przesmaż na ostrym ogniu. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa na średnim ogniu smaż, aż będzie szklista. Wsyp kurkumę i miętę. Na drobnej tarce jarzynowej zetrzyj imbir i czosnek, dodaj do mięsa. Natkę drobno posiekaj i dodaj do reszty. Duś na niedużym ogniu do miękkości. Posól. Rabarbar pokrój w 2-3 cm kawałki, dodaj do mięsa i duś razem jeszcze 10 minut, uważając żeby się nie rozpadł.