Gulasz z cukinią
Składniki (na 2 osoby):
- cukinia (100 g),
- 100 g kostki sojowej lub pokruszonych kotletów,
- 2 cebule,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 4 łyżki natki pietruszki,
- 0,25 l - 0,5 litra bulionu,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej), lub pszennnej,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, szypta pieprzu kajeńskiego.
Wykonanie:
Kostkę sojową namoczyć we wrzącym bulionie, odcedzić, bulion pozostawiając do gulaszu. Obrać cebulę, cukinię, pokroić w kostkę, razem z papryką i pomidorami.
W rondelku rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę z przyprawami, gdy się zrumieni dodajemy cukinę, kostkę sojową, paprykę, solimy i przesmażamy jakieś 5 - 10 minut. Dodajemy natkę pietruszki, pomidory, chwile przesmażamy i podlewamy 1 lub 2 szklankami bulionu (odrobinę chłodnego bulionu zostawiamy do rozmieszania mąki). Gotujemy 10 - 15 minut do miękkości warzyw, zagęszczamy gulasz mąką rozmieszaną z pozostałym bulionem, gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy.
Podajemy z kaszą lub ryżem.
Smacznego!!!