Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków

Zazwyczaj publikuję gulasze bardzo mięsne, jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Miałam akurat spory zapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które idealnie wpisuję się w tą porę roku. Takim sposobem powstał na prawdę pyszny gulasz z boczniaków, z dodatkiem papryki i marchewki w gęstym, dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Doskonały z chrupiącym chlebkiem, jak i jako dodatek do dań głównych. Ja podałam je z pysznymi udkami z kaczki pieczonymi w miodzie i było baaardzo pysznie. Sam przepis znalazłam w jednej z gazet, niestety wycięłam go tylko więc nie wiem z której ;P Tak czy inaczej, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz z boczniaków

( 6 porcji)

Składniki:

  • 500 g boczniaków, większe przekrojone na pół
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 2 papryki czerwone, pokrojona w paski
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w paski lub plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina
  • chilli, sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W większym rondelku lub patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż boczniaki i obsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek i cebulę i smaż do jej zeszklenia. Następnie dodaj paprykę, marchewkę i selera naciowego i ponownie podsmaż przez 2-3 minuty.
  2. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidorki i passatę, przykryj garnek i gotuj przez godzinę mieszając co jakiś czas. W połowie duszenia wlej czerwone wino, a na koniec dopraw chilli, solą, pieprzem i cukrem do smaku i podawaj!

Smacznego!

Zdjęcie - Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

 Oyster mushroom stew

(6 servings)

Ingredients:

  • 500 g oyster mushrooms, bigger halved
  • vegetable oil for frying
  • 1 clove of garlic, minced
  • 1 onion, sliced
  • 2 red peppers, seeded and cut into strips
  • 2 carrots, peeled and spiralized or sliced
  • 2 stalks celery, sliced
  • 10 cherry tomatoes, halved
  • 700 ml tomato passata
  • 200 ml dry or semi-sweet red wine
  • chilli, salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. In a medium saucepan or deep pan, heat the oil over high heat, add the mushrooms and  cook until lightly browned. Add garlic and onion and cook until translucent, next add the peppers, carrots and celery and cook for 2-3 minutes.
  2. Reduce heat to low, add the tomatoes and passata, cover and cook for an hour, stirring from time to time. In the middle of stewing add red wine. Season with chilli, salt, pepper and sugar to taste and serve!

Enjoy!

Zdjęcie - Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów