Gulasz węgierski
Tradycyjna kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z pikantnymi mięsistymi daniami, które pachną papryką i pomidorami. A gulasz węgierski to jedno z najbardziej popularnych dań w tym kraju. Najlepiej smakuje podany z kromką ciemnego pieczywa oraz posypany świeżą natką pietruszki.
Składniki:
- 600g łopatki wieprzowej
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1-2 papryki
- 3 pomidory
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka papryki w proszku
- odrobina kminku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i chwilkę podsmaż, następnie posyp papryka w proszku oraz kminkiem. Całość delikatnie podsmaż. Dodaj pokrojone w grubą kostkę mięso i smaż aż lekko się przyrumieni. Zalej wodą, tak aby przykryło mięso i duś pod przykryciem przez ok 60 min, Następnie dodaj pokrojone i obrane ze skórki pomidory, paprykę oraz ziemniaki. Całość duś jeszcze przez ok 20 min. Dopraw solą i pieprzem.