Gulasz meksykański z tortillą
Bardzo lubimy te kolorowe, nieco ostre danie.
Gulasz meksykański
3 papryczki chili
2 szklanki bulionu z kury
papryka w proszku
bazylia posiekana
2 łyżki oleju
1 cebula
ząbki czosnku
1 kg piersi kurczaka
400 g puszka pomidorów
450 g puszka czerwonej fasoli
balsamico
starty parmezan
2 awokado
placki tortilli
śmietana
Papryczki oczyszczam i opiekam na suchej patelni. Następnie miksuję je razem z papryką w proszku i posiekanymi ziołami.
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek wysypuję na rozgrzany olej, trzymam dotąd, aż będą szkliste i dodaję pokrojone w kostkę mięso. Podsmażam mięso i wtedy dodaję pomidory, fasolę, balsamico plus to co zmiksowałam oraz bulion. Duszę przez ok. 40 minut.
Opiekam placki tortilli.
Do miseczek wlewam gulasz, na wierzch sypię starty parmezan, kładę kawałki awokado, łyżkę kwaśnej śmietany, a z boku paski tortilli.