Gulasz cielęcy z marchewką

Gulasz cielęcy z marchewką

Gulasz to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w naszym kraju. Jedliśmy je jako dzieci w domach, szkolnych stołówkach, robimy też teraz dla naszych rodzin. Ich zdecydowanym plusem jest to, że można doprawiać je za każdym razem w inny sposób, dodawać inne warzywa, uzyskując niemal zupełnie inne danie. Gulasze są to też tanie posiłki – w prosty sposób można zużyć tańsze kawałki mięsa, a także okrawki pozostałe po przygotowaniu innych dań. Gulasz cielęcy to jedna ze szlachetniejszych odmian tego dania. Cielęcina to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga agresywnego doprawienia. Co ciekawe, nie należy używać pieprzu, bo zabija on jej charakterystyczny smak. Z tego też względu jest to danie lubiane przez zwolenników łagodnych smaków, a także przez dzieci.

Gulasz cielęcy z marchewką to moja wersja tego dania – lekki sos z nutą tymianku i majeranku świetnie smakował w połączeniu ze słodką marchewką i delikatnym pure ziemniaczanym – taka prawdziwie polska wersja gulaszu. No, może poza tą rukwią wodną, ale polecam, jej wyrazisty, lekko pieprzowy aromat świetnie komponuje się z delikatnym gulaszem.

Zdjęcie - Gulasz cielęcy z marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(4 porcje)

  • 500g cielęciny np łopatki
  • 250g marchwi, około 2 sztuki
  • 1 szalotka lub mała cebulka ok 80g
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 100ml kremówki lub innej słodkiej śmietany
  • 1 łyżka masła klarowanego (lub oliwy)
  • sól do smaku
  • rukiew wodna do podania (opcjonalnie rzeżucha, koperek lub natka pietruszki)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokrój w dowolnej wielkości kostkę (im większe kawałki, tym gulasz dłużej będzie się gotował), marchewkę w półtalarki, szalotkę w niezbyt drobną kostkę.
  • W rozgrzanym rondlu obsmaż na klarowanym maśle pokrojone w kostkę mięso z każdej strony.
  • Następnie dodaj marchew i szalotkę i jeszcze chwilę smaż, aż warzywa się zeszklą.
  • Całość zalej niewielką ilością bulionu lub wody, tak, aby mięso było lekko zanurzone.
  • Dopraw tymiankiem roztartym w dłoni, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czas przemieszaj i w razie konieczności dolej płynu.
  • Gdy mięso zmięknie (nie powinno się rozpadać) dopraw całość do smaku solą i majerankiem.
  • Na koniec dodaj kremówkę i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2-3 minuty aż sos się lekko zgęstnieje.
  • Podawaj z tłuczonymi ziemniakami z wody lub pure. Przed podaniem posyp danie listkami rukwi wodnej.

Smacznego!

Zdjęcie - Gulasz cielęcy z marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów