Grzyby w śmietanie
Borowiki, podgrzybki, kozaki, maslaki, to tylko niektóre z grzybów lesnych, które przyrządza się w wielu polskich potrawach.
Smakują wyjątkowo wybornie w wielu daniach, a także można je suszyć, smażyć, marynować i gotować.
Grzyby w śmietanie zazwyczaj podaje się do kasz, ryżu czy klusek.
Daniem tym warto poczęstować gosci jaroszy, bowiem jest to typowa potrawa wegetariańska.
Polecam !
grzyby w śmietanieSkładniki:
500 g swieżych grzybów /prawdziki, podgrzybki, kozaki/
2 srednie cebule
2-3 łyżki masła
1 łyżka zielonej pietruszki
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki kremówki
pieprz do smaku
Grzyby w smietanie grzyby w śmietanieWykonanie:
Cebulę pokroić w plasterki i dusić na masle do zeszklenia.
Dodać pokrojone, wypłukane w zimnej wodzie grzyby i sól.
Gotować do odparowania wody, powstałej z grzybów.
Posypać mąką i wymieszać do zgęstnienia.
Dodać smietankę, drobno pokrojoną natkę, przyprawić pieprzem, i gotować przez 5 minut.
Podawać na ciepło z dodatkami.
Grzyby w śmietanie