Grzyby suszone panierowane

Grzyby suszone panierowane
Grzyby suszone panierowane stanowią doskonałą przystawką na świąteczny stół,  można
je podawać do gorącego barszczu zamiast pasztecików. Będą wyborną przekąską na sylwestra i karnawał a także fajną alternatywą dla tradycyjnych kotletów . 

Zdjęcie - Grzyby suszone panierowane + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • składniki na 2 porcje

10 suszonych grzybów ( z dużymi kapeluszami )

kilka ziarenek czarnego pieprzu

1 cebula

1 jajko

5 łyżek mąki

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

sól

  • przepis

Opłukane grzyby przekładamy do garnka, dodajemy obraną cebulę i zalewamy wodą w takiej ilości aby grzyby były przykryte, następnie wrzucamy kilka ziarenek czarnego pieprzu i wsypujemy niewielką ilość soli.
Grzyby gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy i studzimy ( wywar z grzybów możemy użyć do zupy).
Do głębokiego talerza wbijamy jajko rozkłócamy je widelcem.
Odsączone z wody grzyby obtaczamy w mące, moczymy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej.
Tak przygotowane grzyby smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor, usmażone grzyby odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Zdjęcie - Grzyby suszone panierowane + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów