Grzyby marynowane z miodem

Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych marynowanych grzybków - dodatek miodu nadaje im bardzo interesujący posmak. Warto spróbować dla odmiany!

Przepis zaczerpnięty z "Kuchni polskiej" wydawnictwa Ex Libris.

Składniki:

grzyby leśne (najlepiej prawdziwki, podgrzybki, maślaki)

1 szklanka octu 10%

2 szklanki wody

1 łyżka miodu

1 szklanka cukru

listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

2 cebule

Oczyszczone grzyby gotuj przez około 30 minut w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź. Zagotuj składniki zalewy, do wrzącej przełóż grzyby, po chwili przełóż je do wyparzonych słoików i zalej zalewą. Zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem. Grzyby są gotowe do jedzenia po około tygodniu.

Zdjęcie - Grzyby marynowane z miodem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy