Grzyby marynowane z miodem
Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych marynowanych grzybków - dodatek miodu nadaje im bardzo interesujący posmak. Warto spróbować dla odmiany!
Przepis zaczerpnięty z "Kuchni polskiej" wydawnictwa Ex Libris.
Składniki:
grzyby leśne (najlepiej prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
1 szklanka octu 10%
2 szklanki wody
1 łyżka miodu
1 szklanka cukru
listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
2 cebule
Oczyszczone grzyby gotuj przez około 30 minut w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź. Zagotuj składniki zalewy, do wrzącej przełóż grzyby, po chwili przełóż je do wyparzonych słoików i zalej zalewą. Zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem. Grzyby są gotowe do jedzenia po około tygodniu.