Grzyby duszone w wolnowarze
Bardzo lubię długo duszone grzyby. Zazwyczaj robię je w piekarniku (przepis tutaj). Tym razem postanowiłam wykorzystać wolnowar. Moim zdaniem sprawdził się znakomicie. Grzyby smakują nieco inaczej niż te z piekarnika, ale nie są gorsze tylko po prostu inne. Nie dodawałam śmietany, ale można ją dodać pod koniec duszenia. Dla mnie zaletą, jak zwykle w przypadku dań z wolnowaru, jest to, że możemy wstawić grzyby rano, a po południu, bez pilnowania, danie jest gotowe. Bardzo polecam!
składniki
1 kg podgrzybków
1 cebula
2 -3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
masło, oliwa
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Grzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na dwie lub na cztery części. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wymieszać. Przełożyć cebulę z czosnkiem do misy wolnowaru, dodać grzyby, posolić popieprzyć, lekko przemieszać. Przykryć i gotować w ustawieniu low 7 - 8 godzin.
Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z bułką lub ziemniakami. Smacznego!
składniki
1 kg podgrzybków
1 cebula
2 -3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
masło, oliwa
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Grzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na dwie lub na cztery części. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wymieszać. Przełożyć cebulę z czosnkiem do misy wolnowaru, dodać grzyby, posolić popieprzyć, lekko przemieszać. Przykryć i gotować w ustawieniu low 7 - 8 godzin.
Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z bułką lub ziemniakami. Smacznego!