Grzybowe muffiny
Muffiny z grzybami wyszły bardzo smaczne. Wilgotne, nieco zbite ciasto wypełnione usmażonymi z cebulką pieczarkami świetnie nadają się na drugie śniadanie bądź piknik. Poza tym bajecznie pachną, polecam.
Przygotowanie grzybków:
Składniki na 12 muffinek:
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i proszek, i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj przestudzone grzybki i jeszcze raz wymieszaj.
W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj mleko i olej i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych, dodaj połowę startego sera i wymieszaj. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości.
Obsyp wierzch każdej babeczki pozostałym startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25min. Babeczki ładnie wyrosną, ale uwaga niespecjalnie się zarumienią, w tym celu polecam pod koniec pieczenia włączyć na kilka minut termoobieg.
Smaczne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- olej bazyliowy
- sól i pieprz do smaku
Składniki na 12 muffinek:
- 300g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 100 ml oleju z dodatkiem bazylii
- 80g startego sera żółtego
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i proszek, i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj przestudzone grzybki i jeszcze raz wymieszaj.
W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj mleko i olej i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych, dodaj połowę startego sera i wymieszaj. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości.
Obsyp wierzch każdej babeczki pozostałym startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25min. Babeczki ładnie wyrosną, ale uwaga niespecjalnie się zarumienią, w tym celu polecam pod koniec pieczenia włączyć na kilka minut termoobieg.
Smaczne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.
Smacznego :) Wydrukuj przepis