Grzanki caprese
Włoska sałatka caprese jest inspiracją wielu ciekawych potraw. Wczoraj zainspirowała mnie do zrobienia pysznych grzanek, do których wykorzystałam pieczoną niedawno ciabattę. Grzanki zawierają oczywiście mozzarellę, pomidory i bazylię. Zrobiłam je na wczorajsze śniadanie i wystarczyły nam, aż do obiadu, który z racji świątecznych uroczystości był dość późno. Można je przygotować również na kolację, na pewno będą lepsze niż tradycyjne kanapki.
Składniki:
- 2 ciabatty
- 1 kulka mozzarelli
- masło
- 2 pomidory
- bazylia
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Ciabbatty przekroić wzdłuż na połowy. Każdą posmarować masłem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułożyć plastry mozzarelli i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Grzanki piec, aż ser się rozpuści. Po upieczeniu na każdej grzance ułożyc plastry pomidora o raz posiekane listki bazylii, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać natychmiast.
Smacznego:)