Gruszki z chrupiącą kołderką

Zdjęcie - Gruszki z chrupiącą kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Latem uwielbiam owoce w najczystszej postaci. Zajadam się nimi ot tak po prostu, nie zawracając sobie tym głowy aby komponować z nich wymyślne desery czy ciasta. Nie powiem, że deser czy ciasto w tym okresie to coś złego, o nie, nie. Czasami lubię poczynić coś takiego. Jednak lato to czysta natura. Nieco inaczej wygląda to jesienią czy zimą. Jedynie mandarynki wcinam bez opamiętania bez jakichkolwiek dodatków. W przypadku innych owoców jakoś zawsze szukam im towarzystwa. Uwielbiam w tym czasie, gdy za oknem wieje chłodem, a często też jest szaro i ponuro, rozgrzać piekarnik i zapiec coś słodkiego. Słodycze oczywiście u mnie raczej z tych prozdrowotnych, z wykluczeniem pszenicy, zwykłego cukru, nadmiaru tłuszczu itp. Tak też było i tym razem. Do pieca wjechały gruszki, ale nie same lecz w smacznym towarzystwie. Płatki owsiane, migdały i odrobina miodu. Po podpieczeniu genialnie chrupały,a z miękka gruszka i lodami smakowały wręcz wspaniale. Dodatek lodów był nieprzypadkowy i nie byle jaki. Lody w 100% naturalne zakupione ostatniego dnia sezonu w mojej ulubionej lodziarni. Do tego lody o smaku orzechowym co z gruszką i resztą towarzystwa komponowało się idealnie.

Zdjęcie - Gruszki z chrupiącą kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gruszki z chrupiącą kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"Crumble" z gruszką składniki dla 4 osób:
  • 4 gruszki
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1-2 łyżki naturalnego miodu
  • 2 płaskie łyski oleju kokosowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • lody jako dodatek - opcjonalnie

wykonanie: Gruszki myjemy, przecinamy na pół razem z ogonkiem i za pomocą łyżeczki wyciągamy gniazda nasienne. Pozostawiamy ogonek do dekoracji. W garnuszku podgrzewamy miód i olej kokosowy. Gruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je lekko mieszanka miodu i oleju. Nie zużywamy całej tej mikstury, a gruszki smarujemy jedynie po wierzchu. Do pozostałej mieszanki miodu i oleju dodajemy płatki owsiane, migdałowe i dokładnie łączymy. Gruszki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Najlepiej sprawdzić za pomocą noża czy gruszki są już miękkie, jeśli nie to wydłużamy czas pieczenia. Gdy gruszki zmiękną wyjmujemy je na chwile z piekarnika i na każdej za pomocą łyżki nakładamy przygotowane wcześniej płatki. Zanim to jednak zrobimy do płatków dodajemy posiekaną drobno gorzką czekoladę. Tak przygotowane gruszki pieczemy jeszcze około 10 minut. Podajemy gorące najlepiej z lodami lub sosem na bazie serka mascarpone czy bitą śmietaną.
Uwagi: Do crumble można dodać ulubione przyprawy typu imbir, kardamon czy cynamon.

Przepisy z tych kategorii

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Świąteczne ciasteczka cynamono…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasteczka ryżowo-kokosowe

Ciasteczka ryżowo-kokosowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym

Zupa pieczarkowa z serem pleśn…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Cukinie nadziewane mięsem
1

Cukinie nadziewane mięsem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi

Muffiny piernikowe z powidłami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Węgierska zupa z mięsem i grzybami
1

Węgierska zupa z mięsem i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Pyszny budyń jaglany na mleku kokosowym
1

Pyszny budyń jaglany na mleku…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Deser budyniowy - domowe monte
1

Deser budyniowy - domowe monte

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Budyń jaglany z jabłkiem
1

Budyń jaglany z jabłkiem

figmara figmara
figowe smaki

Sernik na zimno z kruszonką i śliwkami

Sernik na zimno z kruszonką i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Kokosowo-bananowy budyń jaglany z karmelizowanym ananasem

Kokosowo-bananowy budyń jaglan…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dyniowe trufle z imbirem, marcepanem i korzeniami. Rozgrzewająco!
4

Dyniowe trufle z imbirem, marc…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami