Gruszki z chrupiącą kołderką

Zdjęcie - Gruszki z chrupiącą kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Latem uwielbiam owoce w najczystszej postaci. Zajadam się nimi ot tak po prostu, nie zawracając sobie tym głowy aby komponować z nich wymyślne desery czy ciasta. Nie powiem, że deser czy ciasto w tym okresie to coś złego, o nie, nie. Czasami lubię poczynić coś takiego. Jednak lato to czysta natura. Nieco inaczej wygląda to jesienią czy zimą. Jedynie mandarynki wcinam bez opamiętania bez jakichkolwiek dodatków. W przypadku innych owoców jakoś zawsze szukam im towarzystwa. Uwielbiam w tym czasie, gdy za oknem wieje chłodem, a często też jest szaro i ponuro, rozgrzać piekarnik i zapiec coś słodkiego. Słodycze oczywiście u mnie raczej z tych prozdrowotnych, z wykluczeniem pszenicy, zwykłego cukru, nadmiaru tłuszczu itp. Tak też było i tym razem. Do pieca wjechały gruszki, ale nie same lecz w smacznym towarzystwie. Płatki owsiane, migdały i odrobina miodu. Po podpieczeniu genialnie chrupały,a z miękka gruszka i lodami smakowały wręcz wspaniale. Dodatek lodów był nieprzypadkowy i nie byle jaki. Lody w 100% naturalne zakupione ostatniego dnia sezonu w mojej ulubionej lodziarni. Do tego lody o smaku orzechowym co z gruszką i resztą towarzystwa komponowało się idealnie.

Zdjęcie - Gruszki z chrupiącą kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gruszki z chrupiącą kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"Crumble" z gruszką składniki dla 4 osób:
  • 4 gruszki
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1-2 łyżki naturalnego miodu
  • 2 płaskie łyski oleju kokosowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • lody jako dodatek - opcjonalnie

wykonanie: Gruszki myjemy, przecinamy na pół razem z ogonkiem i za pomocą łyżeczki wyciągamy gniazda nasienne. Pozostawiamy ogonek do dekoracji. W garnuszku podgrzewamy miód i olej kokosowy. Gruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je lekko mieszanka miodu i oleju. Nie zużywamy całej tej mikstury, a gruszki smarujemy jedynie po wierzchu. Do pozostałej mieszanki miodu i oleju dodajemy płatki owsiane, migdałowe i dokładnie łączymy. Gruszki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Najlepiej sprawdzić za pomocą noża czy gruszki są już miękkie, jeśli nie to wydłużamy czas pieczenia. Gdy gruszki zmiękną wyjmujemy je na chwile z piekarnika i na każdej za pomocą łyżki nakładamy przygotowane wcześniej płatki. Zanim to jednak zrobimy do płatków dodajemy posiekaną drobno gorzką czekoladę. Tak przygotowane gruszki pieczemy jeszcze około 10 minut. Podajemy gorące najlepiej z lodami lub sosem na bazie serka mascarpone czy bitą śmietaną.
Uwagi: Do crumble można dodać ulubione przyprawy typu imbir, kardamon czy cynamon.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z truskawkami. Idealna na czerwiec. Fragment

Sałatka z truskawkami. Idealna…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Koktajl z jagodami i gruszkami

Koktajl z jagodami i gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tabbouleh  z kaszy gryczanej

Tabbouleh z kaszy gryczanej

figmara figmara
figowe smaki

Czereśniowy szejk maślankowy

Czereśniowy szejk maślankowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z kalarepy i marchewki

Surówka z kalarepy i marchewki

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Koktajl z truskawkami, maślanką i mango
1

Koktajl z truskawkami, maślank…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Syrop z szyszek sosnowych

Syrop z szyszek sosnowych

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Koktajl z jagodą kamczacką

Koktajl z jagodą kamczacką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Marchewka młoda z harissą

Marchewka młoda z harissą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pesto z rukoli  i pestek dynii
1

Pesto z rukoli i pestek dynii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Pasta z ciecierzycy i parmezan…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy