Gruszki w soku pomarańczowym
przepis:
2 gruszki (konferencja)
2 pomarańcze
2 gwiazdki anyżu
4 łyżeczki cukru
200 ml śmietany 30%
100 ml jogurtu naturalnego
1 torebka śmietan-fixu
cukier puder do śmietany (według uznania)
Wycisnąć sok z pomarańczy, wlać do garnuszka, dodać cukier i anyż. Zagotować.
Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, dodać do soku pomarańczowego.
Gruszki gotować powoli aż będą miękkie. Gotowe gruszki ostudzić w soku.
Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Do śmietanki dodać cukier puder i śmietan-fix, ubić.
Jogurt wymieszać z ubitą śmietaną wyłożyć do pucharków. Masę polać sokiem pomarańczowym i ułożyć gruszki.