Groszkowo-miętowe puree
Delikatne i orzeźwiające puree stanowi bardzo fajny dodatek do ryb i mięs. Można również podawać do niego grzanki, komponując w ten sposób oryginalną w smaku przekąskę.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 25 min.
Stopień trudności –bardzo łatwe
Składniki:
- 500 g groszku (może być mrożony)
- 10 listków świeżej mięty
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
- groszek gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie,
- w tym czasie drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie aż się zeszkli,
- następnie odcedzony groszek, cebulę i miętę przekładamy do blendera, miksujemy na gładką masę,
4. do tak przygotowanego puree dodajemy masło, przyprawiamy ewentualnie pieprzem oraz
solą i dokładnie mieszamy.