Groszkowo-miętowe puree

Groszkowo-miętowe puree

Delikatne i orzeźwiające puree stanowi bardzo fajny dodatek do ryb i mięs. Można również podawać do niego grzanki, komponując w ten sposób oryginalną w smaku przekąskę.

 

Zdjęcie - Groszkowo miętowe puree  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 25 min.

Stopień trudności –bardzo łatwe

Składniki:

  • 500 g groszku (może być mrożony)
  • 10 listków świeżej mięty
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób wykonania:

  1. groszek gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie,
  2. w tym czasie drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie aż się zeszkli,
  3. następnie odcedzony groszek, cebulę i miętę przekładamy do blendera, miksujemy na gładką masę,

 

Zdjęcie - Groszkowo miętowe puree  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    

     4.  do tak przygotowanego puree dodajemy masło, przyprawiamy ewentualnie pieprzem oraz

          solą i dokładnie mieszamy.

Kategorie przepisów