Groszek i marchewka do sałatki
Czas przetworów w pełni, dlatego ponownie to one są przedmiotem, o którym piszę. Dzisiaj to piękny, zielony słodki groszek i marchewka. Wystarczy oba warzywa zblanszować, marchewkę pokroić w plasterki i zalać zalewą, aby w zimie móc na prędce przygotować ulubioną sałatkę .
Przepis pochodzi z książki " Słońce w słoikach", która służy mi za przewodnik w gąszczu przetworów. Znajduję w niej cenne wskazówki i ciekawe przepisy.
Groszek zielony należy do warzyw bogatych w białko, cukier, wiataminy C i E oraz witaminy z grupy B. Podczas łuskania należy sprawdzić, czy aby jakiś robaczek nie dostał się do środka, gdyż wtedy cały strączek nadaje się do wyrzucenia. Z różnych możliwości przechowywania groszku jak np. suszenie, czy mrożenie najlepsza jest pasteryzacja . W wyniku tego procesu groszek zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych, oraz swoją barwę i słodki smak.
Składniki:
Zalewa:
Marchew płuczemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, blanszujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru ok. 5 min. Groszek łuskamy, opłukujemy, blanszujemy ok. 5 min w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i łyżeczkę soli. W oddzielnym garnku zagotowujemy zalewę : wodę, cukier, sól i sok z cytryny. Słoiki i wieczka należy dokładnie wyparzyć. Słoiki napełniamy do 3/4 wysokości zblanszowanymi warzywami, zalewamy zalewą. Po zakręceniu słoiki wstawiamy do sporego garnka ( spód wyłożyć ściereczką), nalewamy wody do połowy wysokości słoików i pasteryzujemy 15 min pod przykryciem od chwili zagotowania. Po tym czasie słoiki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Groszek zielony należy do warzyw bogatych w białko, cukier, wiataminy C i E oraz witaminy z grupy B. Podczas łuskania należy sprawdzić, czy aby jakiś robaczek nie dostał się do środka, gdyż wtedy cały strączek nadaje się do wyrzucenia. Z różnych możliwości przechowywania groszku jak np. suszenie, czy mrożenie najlepsza jest pasteryzacja . W wyniku tego procesu groszek zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych, oraz swoją barwę i słodki smak.
Składniki:
- 8 niewielkich marchewek,
- 60 dag groszku zielonego
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 3 dag cukru,
- 2 dag soli,
- sok z połowy cytryny
Marchew płuczemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, blanszujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru ok. 5 min. Groszek łuskamy, opłukujemy, blanszujemy ok. 5 min w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i łyżeczkę soli. W oddzielnym garnku zagotowujemy zalewę : wodę, cukier, sól i sok z cytryny. Słoiki i wieczka należy dokładnie wyparzyć. Słoiki napełniamy do 3/4 wysokości zblanszowanymi warzywami, zalewamy zalewą. Po zakręceniu słoiki wstawiamy do sporego garnka ( spód wyłożyć ściereczką), nalewamy wody do połowy wysokości słoików i pasteryzujemy 15 min pod przykryciem od chwili zagotowania. Po tym czasie słoiki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.