Grochówka
Składniki:
- 1 duża biała cebula
- 150 g wędzonego boczku
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki oleju Optima Omega 3
- 200 g suszonego grochu łuskanego
- 2 liście laurowe
- 1,5 l wywaru mięsnego, warzywnego lub wody
- 4 duże ziemniaki
- 1 lekko czubata łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz do smaku
- 3 gałązki natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę drobno posiekaj. Boczek, marchewkę i pietruszkę pokrój w niedużą kostkę.
Krok 2
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej Optima Omega 3. Dodaj cebulę, boczek, marchewkę i pietruszkę. Smaż przez 8 minut. Wsyp mąkę, wymieszaj i smaż dalej przez 3 minuty.
Dołóż groch, liście laurowe, wlej wodę lub wywar. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 3
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Dodaj do zupy razem z majerankiem. Gotuj przez 15 minut lub dłużej do miękkości warzyw i grochu. Pod koniec dopraw solą oraz pieprzem.
Zupę nalej do misek. Podawaj posypaną natką pietruszki i polaną odrobiną oleju Optima Omega 3.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Okazja: obiad
Poziom trudności: łatwe