Grochówka

Grochówka

Zdjęcie - Grochówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 duża biała cebula
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju Optima Omega 3
  • 200 g suszonego grochu łuskanego
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l wywaru mięsnego, warzywnego lub wody
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 lekko czubata łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 3 gałązki natki pietruszki

Zdjęcie - Grochówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę drobno posiekaj. Boczek, marchewkę i pietruszkę pokrój w niedużą kostkę.

Zdjęcie - Grochówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej Optima Omega 3. Dodaj cebulę, boczek, marchewkę i pietruszkę. Smaż przez 8 minut. Wsyp mąkę, wymieszaj i smaż dalej przez 3 minuty.

Dołóż groch, liście laurowe, wlej wodę lub wywar. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Zdjęcie - Grochówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Dodaj do zupy razem z majerankiem. Gotuj przez 15 minut lub dłużej do miękkości warzyw i grochu. Pod koniec dopraw solą oraz pieprzem.

Zupę nalej do misek. Podawaj posypaną natką pietruszki i polaną odrobiną oleju Optima Omega 3.

Zdjęcie - Grochówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina

Okazja: obiad

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Grochówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów