Grochówka
Kolejną moją propozycją z kuchni polskiej jest tradycyjna grochówka. Grochówka nigdy nie była moją ulubioną zupą, ale jadłam ją grzecznie gdy mama przygotowała :) Postanowiłam wrócić do smaku dzieciństwa i ugotowałam właśnie tę zupę. Muszę przyznać nieskromnie, że wyszła mi pysznie, a dowodem na to była zadowolona mina Ukochanego i pełne brzuszki rzecz jasna :)
Składniki :
*3 l wody
*2 szklanki suchego grochu
*1 szyja indycza
*1 łyżka soli
*1/2 łyżeczki pieprzu
*3 marchewki
*2 cebule
*1 kg ziemniaków
*1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
*listek laurowy, ziele angielskie, majeranek
Wykonanie:
Groch przebrać, dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu 1 godzinę.
Dodać mięso, posolić i wsypać pieprz. Marchewkę obrać, umyć i pokroić. Cebule obrać, posiekać. Wrzucić do garnka marchew i cebulę, zagotować. Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.
Smacznego :)