Grochówka na wypasie

Grochówka na wypasie

Zdjęcie - Grochówka na wypasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam na pyszną zupę: grochówka na wypasie. Składniki w zupie wzbogaciłam źródłem kwasów Omega 3, czyli olejem Optima Omega 3. Wiecie, że koniec września to okres, kiedy świętuje się Światowy Dzień Serca?

Składniki na grochówkę na wypasie:

  • 1 biała cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 łyżki oleju Omega Optima 3
  • 200 g suszonego grochu łuskanego
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l wody
  • 4 większe ziemniaki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

 

Jak ugotować grochówkę na wypasie?

W garnku rozgrzej olej Optima Omega 3. Do rozgrzanego oleju dodaj pokrojoną białą cebulę, pokrojony boczek, startą marchewkę i starty korzeń pietruszki. Smaż wszystko przez ok. 10 min., mieszając.

Do wszystkiego dołóż groch, liście laurowe, wlej wodę. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez ok. 40 min.

W tym czasie umyj ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy. Następnie dosyp suszony majeranek.

Gotuj zupę do miękkości warzyw i grochu. Pod koniec gotowania dopraw grochówkę solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 60 min.
Stopień trudności: średni

Kategorie przepisów