Grochówka na wypasie
Zapraszam na pyszną zupę: grochówka na wypasie. Składniki w zupie wzbogaciłam źródłem kwasów Omega 3, czyli olejem Optima Omega 3. Wiecie, że koniec września to okres, kiedy świętuje się Światowy Dzień Serca?
Składniki na grochówkę na wypasie:
- 1 biała cebula
- 150 g boczku wędzonego
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 3 łyżki oleju Omega Optima 3
- 200 g suszonego grochu łuskanego
- 2 liście laurowe
- 1,5 l wody
- 4 większe ziemniaki
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Jak ugotować grochówkę na wypasie?
W garnku rozgrzej olej Optima Omega 3. Do rozgrzanego oleju dodaj pokrojoną białą cebulę, pokrojony boczek, startą marchewkę i starty korzeń pietruszki. Smaż wszystko przez ok. 10 min., mieszając.
Do wszystkiego dołóż groch, liście laurowe, wlej wodę. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez ok. 40 min.
W tym czasie umyj ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy. Następnie dosyp suszony majeranek.
Gotuj zupę do miękkości warzyw i grochu. Pod koniec gotowania dopraw grochówkę solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 60 min.
Stopień trudności: średni