Grissini kakaowe
Grissini to cienkie paluchy chlebowe, serwowane jako przekąska do chrupania, razem z innymi włoskimi antipasti. Najczęściej wypieka się je w wersji wytrawnej np. z serem lub ziołami (rozmarynem). W takie paluchy owija się też często szynkę parmeńską, ale ja postanowiłam pójść innym tropem i upiec ich wersję słodką.
Do ciasta dodałam kakao oraz cukier, a reszta przygotowań przypominała już wypiek tradycyjnych grissini. W wersji mniej słodkiej, można zrezygnować z dodatku cukru i upiec paluchy z samym kakao. W takiej sytuacji będzie je można zaserwować jako intrygujący dodatek np. do serów. Jeśli jednak wolicie je na słodko, możecie je po upieczeniu oblać roztopioną gorzką czekoladą i od razu schrupać, bowiem najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe
Grissini kakaowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 20 Składniki- 300 g mąki pszennej typ 650
- łyżeczka suszonych drożdży instant
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 220 ml letniej wody
- Mąkę, kakao, cukier i drożdże wsypujemy do misy. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
- Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny.
- Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na 2 części. Z każdej z nich formujemy długie i cienkie paluchy, które układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Grissini pieczemy przez 15 minut. Najlepiej smakują świeżo upieczone.