Grillowane kieszonki schabowe
- 600 g schabu bez kości,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 150 g pomidorów suszonych,
- 100 g boczku wędzonego,
- 100 g tarkowanego sera Mozzarella,
- 20 g masło,
- 90 ml marynaty Kujawski ostra papryka z tego przepisu
- olej,
- sól,
- pieprz.
Dzisiaj mój drugi przepis z wykorzystaniem marynaty Kujawski, która można przygotować z tego przepisu. Tym razem chciałam jej spróbować do wieprzowiny. Przeglądając różne przepisy, najbardziej zainspirował mnie pomysł zamieszczony na stronie zpierwszegotloczenia.pl. Chciałam jednak go trochę zmodernizować. Efekt wyszedł całkiem ciekawy :) W moich grillowanych kieszonkach schabowych, mięso jest bardzo aromatyczne, nie wysuszone i dobrze doprawione.
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 10-15 mm. W każdym z plastrów naciąć kieszonkę z jednej strony, ale sięgającą prawie na całą długość i szerokość plastra. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić i dokładnie obtoczyć marynatą Kujawski ostra papryka. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby mięso dokładnie przeszło przyprawami.
Następnie w środku każdej kieszonki umieścić plaster wędzonego boczku, pomidora suszonego oraz około łyżki sera. Docisnąć.
Tak przygotowane mięso ułożyć na grillu, lub w piekarniku z opcją grill i grillować z obu stron, do uzyskania ładnego, rumianego koloru.
Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć nasiona i usunąć przerosty. Pokroić w cienkie długie paski i podsmażyć na oleju. Następnie dodać łyżkę marynaty Kujawski i schłodzone masło. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kawałki grillowanego mięsa serwować ułożone na smażonej papryce.