Grecki grill: kofty i sałatka grecka
Zrobiłem grilla. Na moim stole pojawiły się kofty, grillowany kurczak, sałatka grecka, tzatziki oraz inne dodatki .
Mój grecki grill był ściśle powiązany z Olejem OLIWIER, który jest uniwersalny i posłużył mi zarówno do smażenia, jak i sałatek. Oleju OLIWIER możecie używać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest on naturalnym źródłem kwasów Omega 3.
A z racji tego, że jest on połączeniem oleju rzepakowego z oliwą z oliwek – posłużył mi do przygotowania sałatki greckiej, na którą przepis podaję poniżej:
Składniki na sałatkę grecką:
- ser feta
- czarne oliwki
- pomidory
- zielony ogórek
- czerwona cebula
- sałata lodowa
- olej Oliwier z oliwą z oliwek 5%
Jak zrobić sałatkę grecką?
Na spodzie miski układamy sałatę lodową, następnie pokrojonego w kostkę ogórka zielonego, pokrojone pomidory oraz ser feta. Dodajemy pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę. Całość skrapiamy olejem OLIWIER, mieszamy, a na koniec dodajemy czarne oliwki.
Składniki na kofty:
- 700 g mielonego mięsa wołowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 1 mała cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
Jak zrobić kofty?
Mięso wcześniej zamarynowałem w mieszance przypraw, uformowałem charakterystyczny kształt, a następnie usmażyłem na patelni grillowej z użyciem oleju Oliwier
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności:bardzo łatwe