Grecka zupa jogurtowa
Przepis na tę bardzo prostą zupę znalazłam w książeczce "Grecja od kuchni" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego". Z początku dość sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale w ramach ciekawostki postanowiłam ją jednak zrobić. O dziwo, zupa smakowała mi do tego stopnia, że z apetytem pochłonęłam sporą jej michę ;)
GRECKA ZUPA JOGURTOWA
500ml jogurtu greckiego,
litr wody,
250g ryżu,
3 łyżki masła,
łyżeczka soli,
1 duży, dojrzały pomidor,
4 łyżeczki czerwonego wina
Zagotować wodę, wsypać na wrzątek ryż, zamieszać, dodać masło i osolić. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, oddzielić pestki, a miąższ pokroić i dodać do gotującego się ryżu. Gotować na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Do kubka z jogurtem dodać kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zdjąć z ognia i pozwolić, by nieco ostygła i wlać powoli jogurt, dokładnie mieszając łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Podawać natychmiast, dolewając do każdej porcji na talerzu łyżeczkę czerwonego wina.
GRECKA ZUPA JOGURTOWA
500ml jogurtu greckiego,
litr wody,
250g ryżu,
3 łyżki masła,
łyżeczka soli,
1 duży, dojrzały pomidor,
4 łyżeczki czerwonego wina
Zagotować wodę, wsypać na wrzątek ryż, zamieszać, dodać masło i osolić. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, oddzielić pestki, a miąższ pokroić i dodać do gotującego się ryżu. Gotować na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Do kubka z jogurtem dodać kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zdjąć z ognia i pozwolić, by nieco ostygła i wlać powoli jogurt, dokładnie mieszając łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Podawać natychmiast, dolewając do każdej porcji na talerzu łyżeczkę czerwonego wina.