Grecka zupa jogurtowa

Grecka zupa jogurtowa
Przepis na tę bardzo prostą zupę znalazłam w książeczce "Grecja od kuchni" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego". Z początku dość sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale w ramach ciekawostki postanowiłam ją jednak zrobić. O dziwo, zupa smakowała mi do tego stopnia, że z apetytem pochłonęłam sporą jej michę ;)

Zdjęcie - Grecka zupa jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

GRECKA ZUPA JOGURTOWA
500ml jogurtu greckiego,
litr wody,
250g ryżu,
3 łyżki masła,
łyżeczka soli,
1 duży, dojrzały pomidor,
4 łyżeczki czerwonego wina

Zagotować wodę, wsypać na wrzątek ryż, zamieszać, dodać masło i osolić. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, oddzielić pestki, a miąższ pokroić i dodać do gotującego się ryżu. Gotować na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Do kubka z jogurtem dodać kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zdjąć z ognia i pozwolić, by nieco ostygła i wlać powoli jogurt, dokładnie mieszając łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Podawać natychmiast, dolewając do każdej porcji na talerzu łyżeczkę czerwonego wina.

Zdjęcie - Grecka zupa jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów