Grecka zupa cytrynowa

Grecka zupa cytrynowa
Na tę najbardziej znaną z greckich zup miałam ochotę już od dawna :) ciekawa byłam, jak smakuje – i okazało się, że jest pyszna. Jej podstawą jest dobry, prawdziwy rosół z kury (tym już zajęła się moja mama :P ). Przygotowując zupę, bazowałam na kilku zbliżonych do siebie przepisów z różnych książek. Najczęściej podaje się ją z ryżem, choć spotkałam też przepis z dodatkiem drobnego makaronu.

Zdjęcie - Grecka zupa cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

GRECKA ZUPA CYTRYNOWA
1 litr dobrego rosołu z kurczaka (prawdziwego, nie z kostki),
6 łyżek ryżu,
2 żółtka,
sok z 1 cytryny,
sól i pieprz

Przecedzony rosół zagotować w garnku. Dodać ryż, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut, sprawdzając, czy ryż jest już miękki. Żółtka roztrzepać z sokiem z cytryny, aż zacznie się pienić. Wlać do nich kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszać. Zupę odstawić z ognia, nieco ostudzić i stopniowo wlewać sos jajeczno-cytrynowy, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zdjęcie - Grecka zupa cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów