Granola
Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od pysznego śniadania! Takiego, które postawi na nogi, da zastrzyk pozytywnej energii na resztę dnia, dostarczy paliwa niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu. Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nastrój. Co powiedzielibyście na domową granolę z jogurtem naturalnym i świeżymi, sezonowymi owocami? Ja jestem jak najbardziej za! Przygotowanie takiej granoli to nic trudnego. To jeden z miliona pomysłów, bo każdy może przygotować własną mieszankę z dodatkami, które lubi najbardziej. Dorzucacie do płatków owsianych to co lubicie: orzechy, nasiona, suszone owoce i zamykacie w dużym słoiku, który będzie się do was "uśmiechał" o poranku. A po takim śniadaniu, nie pozostaje mi nic, tylko życzyć Wam MIŁEGO DNIA!
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki słonecznika
1 szklanka orzechów (laskowych, włoskich, brazylijskich)
1/2 szklanki płatków migdałów
4 suszone morele, drobno pokrojone
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki jagód goji
4 łyżki miodu
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Przygotowanie: Mieszamy miód z olejem,cukrem i szczyptą soli. W razie potrzeby można go lekko podgrzać. Orzechy grubo siekamy. Płatki, orzechy, migdały i ziarna mieszamy mieszamy z miodem i olejem. Wszystkie powinny być dobrze oblepione. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Granolę wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy aż nabierze złoto brązowej barwy (około 35 minut). Gorąca granola wydaje się wilgotna, jednak po wystudzeniu nabierze chrupkości. Dodajemy suszone owoce i po wystudzeniu przesypujemy do dużego słoika.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki słonecznika
1 szklanka orzechów (laskowych, włoskich, brazylijskich)
1/2 szklanki płatków migdałów
4 suszone morele, drobno pokrojone
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki jagód goji
4 łyżki miodu
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Przygotowanie: Mieszamy miód z olejem,cukrem i szczyptą soli. W razie potrzeby można go lekko podgrzać. Orzechy grubo siekamy. Płatki, orzechy, migdały i ziarna mieszamy mieszamy z miodem i olejem. Wszystkie powinny być dobrze oblepione. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Granolę wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy aż nabierze złoto brązowej barwy (około 35 minut). Gorąca granola wydaje się wilgotna, jednak po wystudzeniu nabierze chrupkości. Dodajemy suszone owoce i po wystudzeniu przesypujemy do dużego słoika.