Granola - Homemade granola
Znowu dookoła pełno owoców, więc Aga kolejny rok z rzędu katuje mnie domowo robionymi granolami. W zeszłym roku było tak... a teraz w trochę innej wersji.
W sumie, to nie mam nic przeciwko, bo to całkiem interesująca propozycja, zwłaszcza jeśli połączy się dobrze zrobioną granolę z dobrym jogurtem i owocami. Wtedy nawet za bardzo nie brakuje smażonego boczku... :)
For English version, roll down....
Potrzebne będzie:
- 1,5 szklanki płatki owsiane
- 50 gramów płatki migdałów
- 50 gramów wiórki kokosowe
- 25 gramów pestki dyni
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 łyżki miodu
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy płatki owsiane. Dodajemy płatki migdałów, wiórki kokosowe i pestki dyni i mieszamy całość. Olej i miód mieszamy w misce i wylewamy na resztę składników. Mieszamy wszystko porządnie tak żeby jak najdokładniej pokryć składniki suche mokrymi. Pieczemy jakieś 20 minut, aż nabierze złotej barwy, mieszając podczas pieczenia co najmniej trzykrotnie. Podajemy z owocami i jogurtem...
Przy garach: Aga Tekst: Tomasz Pstrykała: Aga
Homemade granola You will need:
- 1 and a half glass rolled oats
- 50 grams almond flakes
- 50 grams shredded coconut
- 25 grams pumpkin seeds
- 2 tablespoons pumpkin seed oil
- 2 tablespoons honey
Text:Aga