Granola czekoladowa



Dzień dobry! :)
Jakoś dziwnie jest mi tu pisać po tak długiej przerwie, ale na ten temat rozpisywać się nie będę. Przejdźmy do konkretów.
A mam dla Was bardzo konkretny przepis na bardzo konkretną granolę. Czekoladową. Tak właśnie. Baaardzo cze-ko-la-do-wą. Jest wprost idealna, żeby dobrze zacząć dzień. Szczególnie teraz, kiedy za oknem jest rano tak ciemno.
Składniki dla 4 osób: 3 czubate szklanki płatków owsianych
½ szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki siemienia lnianego lub nasion chia
1 szklanka migdałów luborzechów (albo pół na pół)
6 łyżek kakao
2 łyżki cukru
75 ml wody
85 ml oleju kokosowego
100 g miodu
100 g posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane i migdały.
W drugim naczyniu kakao wymieszać z cukrem, zaparzyć gorącą wodą. Dodać olej, połowę miodu, dokładnie wymieszać. Mieszankę dodać do suchych składników. Dokładnie wymieszać. Najlepiej ręcznie zgniatając masę w grudki.
Wszystko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać 2 łyżkami miodu.
Piec 45 minut, mieszając co 15 minut. Po ostatnim wymieszaniu polać pozostałym miodem.
Odstawić do wystudzenia. Zimną granolę wymieszać z czekoladą.
Smacznego!
