Granola banana bread

Granola banana bread

Zdjęcie - Granola banana bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie granolę ? bo ja bardzo ; -) i chyba jestem od niej uzależniona ha ha ...  Ciągle poszukuje, kombinuje i wymyślam nowe smaki i zawsze robię z większej ilości aby starczyło na dłuży czas. Jedna smakuje mi bardziej druga mniej , niektóre robię zupełnie bez cukru - w zależności od tego na co mam ochotę. Ta granola jest słodka ale, nie za bardzo i zdecydowanie uzależniająca można ją wyjadać w prost ze słoika, aromatyczna pachnie podczas pieczenia i niemożna się doczekać jej pierwszego kęsa ;-) Na pewno zrobię ją jeszcze nie jeden raz, prosta i smaczna. Polecam

Zdjęcie - Granola banana bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 średni banan

Wszystkie suche składniki przełożyć do miseczki, w małym garnuszku podgrzać olej kokosowy wraz z miodem do rozpuszczenia - zalać suche składniki. Banana obrać ze skóry i rozgnieść widelcem na puree dodać do mokrej mieszanki i wymieszać. Rozgrzać piekarnik, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę ale niezbyt ciasno aby się dobrze wysuszyła piec w 180 C ok 30 minut do zrumienienia się co jakiś czas zamieszać.

Upieczoną granole wystudzić i przełożyć  do szczelnego pojemnika - przechowywać do kilku tygodni .

Podawać z mlekiem lub jogurtem .

Smacznego

Zdjęcie - Granola banana bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Granola banana bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Granola banana bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Granola banana bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

inspiracja

 

 

Kategorie przepisów