Grahamki
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
W tym tygodniu propozycją Wypiekania na śniadanie są grahamki. Łatwe, szybkie i do tego zdrowe pieczywo zawsze jest mile widziane więc długo się nie zastanawiałam. Z podanej proporcji wychodzi 8 podłużnych bułeczek. Dla urody posypałam je płatkami owsianymi.
Grahamki można zobaczyć także na innych blogach:
Składniki- mąka pszenna 650 - 170 g
- mąka graham 1850 - 320 g
- woda - 315 ml
- drożdże instatnt - 2 łyżeczki
- cukier - 2 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przez ok. 10-15 minut wyrabiać ciasto. Mąka niestety będzie się nieco kleiła, więc można skorzystać z miksera. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Pozielić na 8 równych części i z każdej z nich uformować podłużną bułkę. Odłożyć je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia i dodatkowo posypaną mąką. Przykryć ściereczką i znowu zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piec 20 minut w 220 stopniach.
Zamiast drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych drożdży.
Smacznego:)