Gotowe na wszystko : Lemoniada

Gotowe na wszystko : Lemoniada
Trzeci sezon „Gotowych na wszystko” to przed wszystkim wątek nowego małżeństwa Bree z Orsonem, oraz niespodziewany powrót jego zaginionej żony. Jednym z kulinarnych elementów tego sezonu jest również otwarcie pizzerii Państwa Scavo. Podobno tajemnicą ich wspaniałego ciasta do pizzy jest dodatek mąki kukurydzianej – będę musiała wypróbować J
Zdjęcie - Gotowe na wszystko : Lemoniada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tymczasem, gdy na dworze jest taki upał, że ledwie chce mi się włączyć kuchenkę, żeby ugotować wodę na kawę ratuję się zimnymi napojami. Oglądając jakiś czas temu jeden z odcinków Gotowych na wszystko moją uwagę przyciągnęła scena, w której była żona Orsona proponuje wściekłej Bree szklankę lemoniady.
“Bree! Come in. I just made some lemonade!”
Zdjęcie - Gotowe na wszystko : Lemoniada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy byłam mała marzyłam o własnej budce z lemoniadą, takiej jak z amerykańskich filmów. Nigdy jednak do końca nie zastanawiałam się jak można przygotować taką lemoniadę, a woda z plastrami cytryny to zupełnie nie to samo. Dlatego wczoraj postanowiłam przygotować lemoniadę, a z rozpędu zrobiłam ją aż w dwóch wariantach – jedna klasyczna, a druga z dodatkiem limonki i bazylii. Wyszły rewelacyjnie i pewnie gdybym teraz wystawiła przed swoim blokiem drewnianą budkę, w której sprzedawałabym właśnie taką lemoniadę to zbiłabym na niej fortunę J
Zdjęcie - Gotowe na wszystko : Lemoniada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ukrywam, że w robieniu lemoniady bardzo użyteczny był dla mnie Thermomix. W mig pomógł mi zmiksować cytryny, oraz resztę składników i przygotowanie lemoniady w sumie odbyło się dosłownie w kilka minut. Dlatego dziś ponownie dwie wersje przygotowania – dla posiadaczy Thermomixa, oraz klasyczna J
Zdjęcie - Gotowe na wszystko : Lemoniada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEMONIADA KLASYCZNA
SKŁADNIKI:
  • 2 cytryny
  • 100 g cukru, lub miodu
  • 2 litry bardzo zimnej wody
  • 10 kostek lodu

PRZYGOTOWANIE - THERMOMIX:
  1. Cytryny wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do naczynia miksującego, dodaj cukier, oraz 500 ml zimnej wody. Zmiksuj 10 s / obr. 10
  2. Do naczynia dolej pozostałą wodę, zmiksuj ponownie 5s / obr. 4. Włóż koszyczek i przytrzymując go przelej lemoniadę do dzbanka.
  3. Dodaj kostki lodu i rozkoszuj się smakiem zimnej lemoniady J

PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
  1. Cytryny wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Pokrój na kawałki i włóż do miski. Zasyp cukrem, dodaj 500 ml wody i zmiksuj blenderem.
  2. Powstały napój przelej przez gęste sito do pozostałej wody. Całość przelej do dzbanka. Dodaj kostki lodu i gotowe J
Zdjęcie - Gotowe na wszystko : Lemoniada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


LEMONIADA LIMONKOWO-BAZYLIOWA
SKŁADNIKI:
  • 1 cytryna
  • 2 limonki
  • 10-15 listków świeżej bazylii
  • 100 g cukru, lub miodu
  • 2 litry bardzo zimnej wody
  • 10 kostek lodu

PRZYGOTOWANIE - THERMOMIX:
  1. Cytrynę i limonki wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do naczynia miksującego, dodaj cukier, listki bazylii oraz 500 ml zimnej wody. Zmiksuj 10 s / obr. 10
  2. Do naczynia dolej pozostałą wodę, zmiksuj ponownie 5s / obr. 4. Włóż koszyczek i przytrzymując go przelej lemoniadę do dzbanka.
  3. Dodaj kostki lodu i rozkoszuj się smakiem zimnej lemoniady J

PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
  1. Cytrynę i limonki wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Pokrój na kawałki i włóż do miski. Zasyp cukrem, dodaj listki limonki, 500 ml wody i zmiksuj blenderem.
  2. Powstały napój przelej przez gęste sito do pozostałej wody. Całość przelej do dzbanka. Dodaj kostki lodu i gotowe J

Kategorie przepisów