Gotowe na wszystko : Lemoniada
Trzeci sezon
„Gotowych na wszystko” to przed wszystkim wątek nowego małżeństwa Bree z
Orsonem, oraz niespodziewany powrót jego zaginionej żony. Jednym z kulinarnych elementów tego sezonu
jest również otwarcie pizzerii Państwa Scavo. Podobno tajemnicą ich wspaniałego
ciasta do pizzy jest dodatek mąki kukurydzianej – będę musiała wypróbować J
Tymczasem, gdy na dworze jest taki upał, że ledwie chce mi się włączyć kuchenkę, żeby ugotować wodę na kawę ratuję się zimnymi napojami. Oglądając jakiś czas temu jeden z odcinków Gotowych na wszystko moją uwagę przyciągnęła scena, w której była żona Orsona proponuje wściekłej Bree szklankę lemoniady.
“Bree! Come in. I just made some lemonade!”
Gdy byłam mała marzyłam o własnej budce z lemoniadą, takiej jak z amerykańskich filmów. Nigdy jednak do końca nie zastanawiałam się jak można przygotować taką lemoniadę, a woda z plastrami cytryny to zupełnie nie to samo. Dlatego wczoraj postanowiłam przygotować lemoniadę, a z rozpędu zrobiłam ją aż w dwóch wariantach – jedna klasyczna, a druga z dodatkiem limonki i bazylii. Wyszły rewelacyjnie i pewnie gdybym teraz wystawiła przed swoim blokiem drewnianą budkę, w której sprzedawałabym właśnie taką lemoniadę to zbiłabym na niej fortunę J
Nie ukrywam, że w robieniu lemoniady bardzo użyteczny był dla mnie Thermomix. W mig pomógł mi zmiksować cytryny, oraz resztę składników i przygotowanie lemoniady w sumie odbyło się dosłownie w kilka minut. Dlatego dziś ponownie dwie wersje przygotowania – dla posiadaczy Thermomixa, oraz klasyczna J
LEMONIADA KLASYCZNA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE - THERMOMIX:
PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
LEMONIADA LIMONKOWO-BAZYLIOWA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE - THERMOMIX:
PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
Tymczasem, gdy na dworze jest taki upał, że ledwie chce mi się włączyć kuchenkę, żeby ugotować wodę na kawę ratuję się zimnymi napojami. Oglądając jakiś czas temu jeden z odcinków Gotowych na wszystko moją uwagę przyciągnęła scena, w której była żona Orsona proponuje wściekłej Bree szklankę lemoniady.
“Bree! Come in. I just made some lemonade!”
Gdy byłam mała marzyłam o własnej budce z lemoniadą, takiej jak z amerykańskich filmów. Nigdy jednak do końca nie zastanawiałam się jak można przygotować taką lemoniadę, a woda z plastrami cytryny to zupełnie nie to samo. Dlatego wczoraj postanowiłam przygotować lemoniadę, a z rozpędu zrobiłam ją aż w dwóch wariantach – jedna klasyczna, a druga z dodatkiem limonki i bazylii. Wyszły rewelacyjnie i pewnie gdybym teraz wystawiła przed swoim blokiem drewnianą budkę, w której sprzedawałabym właśnie taką lemoniadę to zbiłabym na niej fortunę J
Nie ukrywam, że w robieniu lemoniady bardzo użyteczny był dla mnie Thermomix. W mig pomógł mi zmiksować cytryny, oraz resztę składników i przygotowanie lemoniady w sumie odbyło się dosłownie w kilka minut. Dlatego dziś ponownie dwie wersje przygotowania – dla posiadaczy Thermomixa, oraz klasyczna J
LEMONIADA KLASYCZNA
SKŁADNIKI:
- 2 cytryny
- 100 g cukru, lub miodu
- 2 litry bardzo zimnej wody
- 10 kostek lodu
PRZYGOTOWANIE - THERMOMIX:
- Cytryny wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do naczynia miksującego, dodaj cukier, oraz 500 ml zimnej wody. Zmiksuj 10 s / obr. 10
- Do naczynia dolej pozostałą wodę, zmiksuj ponownie 5s / obr. 4. Włóż koszyczek i przytrzymując go przelej lemoniadę do dzbanka.
- Dodaj kostki lodu i rozkoszuj się smakiem zimnej lemoniady J
PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
- Cytryny wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Pokrój na kawałki i włóż do miski. Zasyp cukrem, dodaj 500 ml wody i zmiksuj blenderem.
- Powstały napój przelej przez gęste sito do pozostałej wody. Całość przelej do dzbanka. Dodaj kostki lodu i gotowe J
LEMONIADA LIMONKOWO-BAZYLIOWA
SKŁADNIKI:
- 1 cytryna
- 2 limonki
- 10-15 listków świeżej bazylii
- 100 g cukru, lub miodu
- 2 litry bardzo zimnej wody
- 10 kostek lodu
PRZYGOTOWANIE - THERMOMIX:
- Cytrynę i limonki wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do naczynia miksującego, dodaj cukier, listki bazylii oraz 500 ml zimnej wody. Zmiksuj 10 s / obr. 10
- Do naczynia dolej pozostałą wodę, zmiksuj ponownie 5s / obr. 4. Włóż koszyczek i przytrzymując go przelej lemoniadę do dzbanka.
- Dodaj kostki lodu i rozkoszuj się smakiem zimnej lemoniady J
PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
- Cytrynę i limonki wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Pokrój na kawałki i włóż do miski. Zasyp cukrem, dodaj listki limonki, 500 ml wody i zmiksuj blenderem.
- Powstały napój przelej przez gęste sito do pozostałej wody. Całość przelej do dzbanka. Dodaj kostki lodu i gotowe J