Gorące ciastko z jagodami
Ciasto francuskie to taki produkt, który zawsze mam w lodówce. Daje bardzo dużo możliwości zarówno w wersji wytrawnej jak i deserowej. Na blogu można znaleźć wszystkie wariacje na temat ciasta francuskiego jakie zrobiłam jednak zapomniałam o bardzo oczywistym przepisie: gorącym ciasteczku z nadzieniem owocowym . Do kupienia w barach fast foodowych i do zrobienia w domu:)
Składniki
- ciasto francuskie - 1 arkusz
- jagody - 1 szklanka
- cukier - 4 łyżki
- cukier brązowy
- jajko - 1
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Instrukcje
Jagody zasypać cukrem, odstawić, aż puszczą sok. Zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szklance zimnej wody. Gotować chwilę, do zgęstnienia. Odstawić jagody do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkować i pociąć na równe prostokąty. Na środku każdego ciasta kłaść małą porcję jagodowej frużeliny pozostawiając wolne brzegi. Przykryć drugą częśćią ciasta. Brzego skleić rozmieszanym jajkiem, dokładnie docisnąć. Wierzch także posmarować jajkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.
Smacznego:)