Gorąca czekolada z ajerkoniakiem
Idealna na panujące obecnie mrozy gorąca czekolada z dodatkiem bitej śmietany i ajerkoniaku. Świetnie rozgrzewa i smakuje.
Składniki (2 porcje):
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- łyżka cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml ajerkoniaku
Dodatkowo:
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- łyżeczka cukru pudru
- kakao
Wykonanie:
Mleko i 100 ml kremówki zagotować z cukrem. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia na małym ogniu. Na dno szklanki, w której będzie podawana czekolada, wlać ajerkoniak. Następnie, delikatnie wlać gorącą czekoladę. Uważać, aby warstwy się nie wymieszały. Całość udekorować kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem oraz kakao. Smacznego :)