Gorąca czekolada z ajerkoniakiem

Gorąca czekolada z  ajerkoniakiem

Idealna na panujące obecnie mrozy gorąca czekolada z dodatkiem bitej śmietany i ajerkoniaku. Świetnie rozgrzewa i smakuje.

Zdjęcie - Gorąca czekolada z  ajerkoniakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki (2 porcje):

  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • łyżka cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • łyżeczka cukru pudru
  • kakao

Wykonanie:

Mleko i 100 ml kremówki zagotować z cukrem. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia na małym ogniu. Na dno szklanki, w której będzie podawana czekolada, wlać ajerkoniak. Następnie, delikatnie wlać gorącą czekoladę. Uważać, aby warstwy się nie wymieszały. Całość udekorować kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem oraz kakao. Smacznego :)

Kategorie przepisów