Gołębi puch
- Wynik: 45
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 25minuty
Nazwa "Gołębi puch" padła podczas jedzenia tego ciasta. Jest to zasługa białej masy śmietanowej, która jest tak delikatna jak ptasi puszek. Ciasto zostało przygotowane na kakaowym biszkopcie bo akurat taki wymyśliłam, ale można użyć także gotowych ciastek biszkoptowych i nie muszą być kakaowe. Tak samo można postąpić z galaretką, ja użyłam niebieskiej, ale to jest kwestia indywidualna. W sezonie owocowym mam zamiar wzbogacić to ciasto o truskawki lub maliny.
Składniki- jajka - 3
- cukier - 3 łyżki
- mąka pszenna - 4 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- kakao - 2 łyżki
- Składniki na masę
- śmietana kremówka - 330 ml
- biała czekolada - 100 g
- cukier - 4 łyżki
- żelatyna - 2 łyżki
- Dodatkowo
- galaretka
Biszkopt:
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać, przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Wystudzić.
Rozpuścić galaretki. Połowę tężejącej galaretki wylać na wystudzony biszkopt, wstawić do lodówki, pozostałą galaretkę trzymać na wierzchu, żeby nie zastygła zbyt szybko.
Masa śmietankowa:
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody, wymieszać, odstawić do napęcznienia. Czekoladę pokruszyć, umieścić w metalowej misce, postawić na garnku z gotującą się wodą. Rozpuścić.
Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Wymieszać. Przelać masę na biszkopt z galaretką, wyrównać, wstawić do lodówki. Gdy śmietana stężeje wylać galaretkę, rozprowadzić i wyrównać.
Smacznego:)