Gołąbki oszukane z thermomiksa

Zdjęcie - Gołąbki oszukane z thermomiksa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Takie oszukane gołąbki robię od czasu do czasu, te są gotowane na parze w thermomiksie , jak dla mnie nawet smaczniejsze niż gotowane w garnku lub pieczone w piekarniku.Teraz też zrobiłam na próbę kilka obtoczonych w bułce tartej i usmażonych.Smaczne obie wersje.
  • 1000 g wody
  • 1 łyzka soli
  • 100 g ryżu, białego
  • 300 g białej kapusty
  • 1-2 marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 łyzki oleju
  • 380 g mięsa wieprzowego, mielonego
  • 2 jajka
  • sól, majeranek, wegeta
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
sos
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 300 g wody
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g śmietany

  • Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 4, ugotowany ryż przełożyć do osobnego naczynia.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić za pomocą kopystki 18-20 s/obr. 4. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę i olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1.Dodać ugotowany ryż, mięso mielone, jajka, majeranek, pieprz i ¾ łyżki soli, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obroty wsteczne/obr. 4. Masę przełożyć do osobnego naczynia, dodać kaszę mannę, całość dokładnie wymieszać kopystką.Z gotowej masy formować owalne kotleciki [ część kotlecików obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam], ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1.Dodać przecier pomidorowy, wodę, pokrojoną paprykę, cukier, sól i pieprz, nałożyć przystawki Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.Do naczynia miksującego wlać śmietanę, zmiksować 15 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.Gołąbki bez zawijania polać sosem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Zdjęcie - Gołąbki oszukane z thermomiksa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki oszukane z thermomiksa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki oszukane z thermomiksa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki oszukane z thermomiksa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki oszukane z thermomiksa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki oszukane z thermomiksa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, sz…

food² food²
Food Square

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Risotto z dynią i z parmezanem
1

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Smażony ryż z kimchi
1

Smażony ryż z kimchi

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
3

Mejadra – arabski ryż z soczew…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką

Surówka z młodej kapusty z mar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i młodą kapustą

Zupa jarzynowa z fasolką szpar…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Bigos z młodej kapusty
2

Bigos z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z kapusty pekińskiej – idealna na grilla

Sałatka z kapusty pekińskiej &…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Surówka ekspresowa
1

Surówka ekspresowa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej ka…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!