Gołąbki oszukane z thermomiksa
Takie oszukane gołąbki robię od czasu do czasu, te są gotowane na parze w thermomiksie , jak dla mnie nawet smaczniejsze niż gotowane w garnku lub pieczone w piekarniku.Teraz też zrobiłam na próbę kilka obtoczonych w bułce tartej i usmażonych.Smaczne obie wersje.
- 1000 g wody
- 1 łyzka soli
- 100 g ryżu, białego
- 300 g białej kapusty
- 1-2 marchewki, pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 łyzki oleju
- 380 g mięsa wieprzowego, mielonego
- 2 jajka
- sól, majeranek, wegeta
- 2 czubate łyżki kaszy manny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki ketchupu
- 300 g wody
- kawałek czerwonej papryki
- 1 ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g śmietany
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 4, ugotowany ryż przełożyć do osobnego naczynia.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić za pomocą kopystki 18-20 s/obr. 4. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę i olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1.Dodać ugotowany ryż, mięso mielone, jajka, majeranek, pieprz i ¾ łyżki soli, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obroty wsteczne/obr. 4. Masę przełożyć do osobnego naczynia, dodać kaszę mannę, całość dokładnie wymieszać kopystką.Z gotowej masy formować owalne kotleciki [ część kotlecików obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam], ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1.Dodać przecier pomidorowy, wodę, pokrojoną paprykę, cukier, sól i pieprz, nałożyć przystawki Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.Do naczynia miksującego wlać śmietanę, zmiksować 15 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.Gołąbki bez zawijania polać sosem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.