Gofry

Gofry
Zdjęcie - Gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
  • 420 ml wody gazowanej
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • ½ szkl. oleju Kujawski 3 ziarna
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.

Osobno miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel.

Do żółtek dodajemy część oleju i wody, miksujemy.

Następnie na zmianę dodajemy mąkę, olej i wodę do wyczerpania.

Na końcu dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy.

Gofry smażymy w mocno rozgrzanej gofrownicy nasmarowanej olejem.  

Zdjęcie - Gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów