Gofry z patelni grillowej
Rok szkolny to czas, gdy planowanie śniadań, tych pierwszych i tych drugich, spędza nam nieraz sen z powiek. Co ugotować, by wszystkim smakowało, co podać, by zdążyć ze wszystkim bez konieczności wstawania trzy godziny wcześniej… Znacie to, prawda? Ja znam, tym bardziej, że proste kanapki długo u nas nie potrafiły się zadomowić…
Celebracja codziennych śniadań, a w szczególności weekendowych, wspólnych to dla mnie ważny punkt dnia. Zanim rozbiegniemy się do swoich zajęć, chcę byśmy choć kilka chwil poświęcili na wspólną rozmowę, żarty, uśmiechy. Wspólny posiłek to idealny moment, by to zrobić.
Wypiekanie gofrów zajmuje sporo czasu i nie zawsze mogę sobie na to pozwolić. Nie zawsze też mam na to ochotę, chociaż dobrym gofrem nikt w domu nie pogardzi. Jest jednak na to inny sposób. Patelnia grillowa. Wypiekane w ten sposób gofry nieco różnią się od tych klasycznych, ale robi się je błyskawicznie i smakują równie wyśmienicie. Ja najbardziej lubię je w wersji wytrawnej – z sadzonym jajkiem, grillowaną szynką, a innym razem z twarożkiem ze świeżymi ziołami i wędzonym łososiem. Konfiguracji może być wiele.Hitem jest taki gofr-gigant z ulubionymi dodatkami, zawinięty jak tortilla (no, może nieco luźniej) i zabrany jako drugie śniadanie. W sam raz na długi dzień w szkole lub pracy.
Składniki:
(2 sztuki, 4-5 porcji)
- 2 jajka
- 300ml mleka
- 230g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100g roztopionego masła
- wybrane, ulubione dodatki
Przygotowanie krok po kroku:
- Do wysokiego naczynia wlej mleko, wbij jajka, dodaj sól i cukier i rozmąć lub zmiksuj do połączenia się składników.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj roztopione masło pozostawiając 1 łyżkę do smażenia. Wymieszaj do połączenia.
- Patelnię grillową (dość dużą) dobrze rozgrzej. Dodaj łyżkę masła, a następnie wylej połowę ciasta.
- Smaż aż ciasto usmaży się na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą stronę za pomocą łopatki. Smaż z drugiej strony na złoty kolor, a następnie zdejmij z patelni.
- W taki sam sposób usmaż drugą porcję ciasta.
- Przygotuj dodatki – sadzone jajka, grillowaną szynkę, wędzonego łososia, twarożek, lub w wersji na słodko konfitury, frużelinę, owoce itp.
- Podawaj.
Smacznego!